Υποστήριξη
Domains

Τι είναι ένα domain?

Το domain name είναι μια πιο φιλική για τον άνθρωπο γραφή (ψευδώνυμο) μιας IP διεύθυνσης, ενός αριθμού δηλαδή της μορφής "123.23.234.45" που οδηγεί σε μία συγκεκριμένη θέση / ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Κάθε ιστοσελίδα (ή διαδικτυακή οντότητα) είναι προσπελάσιμη μέσω IP διεύθυνσης και συνήθως την επισκέπτεται κανείς με το domain name που της αντιστοιχεί. Η αντιστοίχιση domain name σε IP διεύθυνση, γίνεται μέσω του δικτύου ονοματοδοσίας DNS (Domain Name Service). Υπάρχει δηλαδή μια διαδικτυακή υπηρεσία η οποία υποδεικνύει σε ποια IP διεύθυνση αντιστοιχεί το κάθε domain name.


Πως χρησιμοποιώ τα domain names?

Η χρήση των domain names γίνεται μέσω του φυλλομετρητή (browser) που έχει ο καθένας εγκατεστημένο στον υπολογιστή αλλά και μέσω όλων των εφαρμογών / υπηρεσιών που λειτουργούν στο διαδίκτυο (ftp, telnet κ.ά.). Γνωστοί browsers είναι ο Chrome, ο Firefox, ο Opera, ο Safari και ο Internet Explorer. Κάθε browser έχει ένα πεδίο (μπάρα διευθύνσεων) στο οποίο μπορείτε να εισάγετε το domain name της ιστοσελίδας που θέλετε να επισκεφθείτε. Όλες οι απαραίτητες πράξεις αντιστοίχισης του domain name σε IP γίνονται αυτόματα και σχεδόν άμεσα βλέπετε την ιστοσελίδα που ζητήσατε.

Αντίστοιχα με τους browsers και άλλες εφαρμογές (π.χ. Filezilla για FTP συνδέσεις) που μπορεί να χρησιμοποιήσετε στο διαδίκτυο, θα έχουν κατάλληλο πεδίο για να εισάγετε το domain name στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε.


Τι είναι η κατάληξη ενός domain name?

Κάθε όνομα χώρου (domain name) αποτελείται από δύο μέρη, το πρόθεμα (sld) και την κατάληξη (tld). Για παράδειγμα στη διεύθυνση example.com, το πρόθεμα είναι το example και κατάληξη είναι το .com.

Στο πρόθεμα μπορείτε να εισάγετε αλφαριθμητικά στοιχεία και παύλες. Άλλοι χαρακτήρες όπως το θαυμαστικό, το κόμμα κ.ά., δεν επιτρέπονται. Μπορείτε να αποκτήσετε domain name και με ελληνικούς χαρακτήρες στο πρόθεμα.

Στην πεδίο της κατάληξης μπορείτε να επιλέξετε από μια πεπερασμένη λίστα καταλήξεων. Η πιο γνωστή κατάληξη στην Ελλάδα είναι η .gr, ενώ από τις πιο παλιές καταλήξεις είναι οι .com, .eu, .net, .org, .info, .biz. Με τη διάθεση των gTLDS έχετε επίσης στη διάθεσή σας μια ευρεία γκάμα καταλήξεων (.ninja, .guru, .photography κ.ά.) για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο. Δείτε τη λίστα με όλες τις διαθέσιμες καταλήξεις domain name που μπορείτε να προμηθευτείτε από την IP.GR.

Aν ένα όνομα χώρου θεωρείται κοινόχρηστο ή γεωγραφικός όρος εκχωρείται μόνο στους αντίστοιχους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα από τον τρόπο γραφής του με λατινικά στοιχεία. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκχώρηση ονομάτων χώρου που αποτελούν λέξεις κλειδιά στο Διαδίκτυο.


Χρειάζομαι πραγματικά ένα domain name?

Αν θέλετε να έχετε αυτόνομη παρουσία στο διαδίκτυο τότε χρειάζεστε ένα δικό σας domain name.

Αν για παράδειγμα θέλετε να στήσετε ένα blog στο wordpress.com, θα σας δοθεί από την εν λόγω υπηρεσία κάποια διεύθυνση που θα περιέχει το λεκτικό wordpress.com (π.χ. todikomoublog.wordpress.com). Μία τέτοια διεύθυνση προσδιορίζει το ότι είστε ένα μέρος του wordpress.com και υπό αυτήν την έννοια δεν είστε απόλυτα αυτόνομος. Παρέχεται όμως πάντοτε η δυνατότητα να αντιστοιχίσετε ένα πλήρες domain name δικό σας στην ιστοσελίδα σας, οπότε θα μπορούσατε στο συγκεκριμένο παράδειγμα να ανοίξετε το blog σας σας από την διεύθυνση todikomoublog.gr, εφόσον έχετε κατοχυρώσει αυτό το όνομα.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης