Υποστήριξη
Hosting

Πως παίρνω το backup των αρχείων μου?

Μέσα από αυτόν τον οδηγό περιγράφονται οι διαδικασίες με τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ένα bakcup από το home directory του cPanel λογαριασμού σας. Αυτό το backup θεωρείται μερικό (partial) και όχι πλήρες (full) backup του λογαριασμού σας και περιλαμβάνει όλα τα data της ιστοσελίδας σας και τα αρχεία των emails από το home directory, δεν περιέχει όμως τις βάσεις δεδομένων MySQL που ενδεχομένως έχετε δημιουργήσει.

Η λήψη backup είναι σημαντική ιδίως όταν κάνετε μεγάλες αλλαγές στην ιστοσελίδα σας, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της εφαρμογής που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε (joomla, wordpress, drupal κ.ά.) στη τελευταία έκδοσή της. Με αυτό το μερικό backup μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία της εφαρμογής σας στην προηγούμενη κατάσταση ανά πάσα στιγμή μέσα από το cPanel.

Αντικατάσταση αρχείων
Όταν κάνετε ανάκτηση (restore) ενός μερικού backup, προϋπάρχοντα αρχεία που έχουν ακριβώς ίδιες ονομασίες με αυτά που περιέχει το backup, αντικαθίστανται. Δηλαδή αν έχετε στην εγκατάστασή σας το αρχείο /public_html/index.html και το ίδιο αρχείο υπάρχει μέσα στο backup, τότε το υπάρχον αρχείο θα αντικατασταθεί από αυτό του backup.

Μη αντικατάσταση αρχείων
Αρχεία τα οποία υπάρχουν στην τρέχουσα εγκατάσταση και δεν υπάρχουν στο backup δεν διαγράφονται και ούτε φυσικά αντικαθίστανται αφού δεν υπάρχουν ομώνυμά τους. Συνεπώς δεν θα χαθούν αυτά τα αρχεία που μπορεί να είναι είτε νέα emails που έχετε παραλάβει στο ενδιάμεσο διάστημα, είτε φωτογραφίες που ενδεχομένως έχετε ανεβάσει στο site, ή ακόμη και τα αρχεία κάποιου component που εγκαταστήσατε στην τρέχουσα εγκατάσταση και δεν υπάρχει στο backup.


Κατεβάστε το backup του home directory στον υπολογιστή σας

 1. Κάντε login στο cPanel
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Backups που θα βρείτε στην ενότητα Files.

  cPanel - Backups

 3. Στην ενότητα Partial Backups και κάτω από το Download a Home Directory Backup, κάντε κλικ στο κουμπί Home Directory.

  cPanel - Home directory backup

 4. Το backup αρχίζει να κατεβαίνει στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να μεταβείτε στον φάκελο όπου κάνετε downloads και να πάρετε το αρχείο.

Συχνές ερωτήσεις

 • Γιατί να πάρω partial backup και όχι Full cPanel Backup? Γιατί υπάρχουν διαφορετικές επιλογές?

  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που χρειάζεται εάν partial backup και όχι ένα Full cPanel Backup.

  • Ένας πρακτικός λόγος είναι ο αποθηκευτικός χώρος που πιθανόν δεν έχετε στο πακέτο hosting σας. Για κατεβάσετε ένα Full cPanel Backup στον υπολογιστή σας θα πρέπει να παραχθεί και αποθηκευθεί πρώτα στον server και συγκεκριμένα μέσα στο λογαριασμό σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται να έχετε διπλάσιο χώρο από αυτόν που καταναλώνετε προκειμένου να παραχθεί το πλήρες backup και εν συνεχεία να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

   Από άποψη κόστους / ωφέλειας μία τέτοια επιλογή είναι κακή καθότι αναγκάζεστε σε αγορά μεγάλων και ακριβών πακέτων hosting χωρίς όμως κάποια πραγματική ωφέλεια, μιας και το backup θα κατέβει στον υπολογιστή σας και ο χώρος αυτός που δέσμευε στον server, θα αφεθεί ελεύθερος αλλά και ουσιαστικά άχρηστος αφού δεν μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να μπορείτε να παίρνετε τέτοια backups.

   Εν αντιθέσει με το Full cPanel Backup το partial backup δεν αποθηκεύεται στον server αλλά το κατεβάζετε απευθείας στον υπολογιστή σας. Αυτό σας επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που μισθώνετε και δεν αφήνει ανεκμετάλλευτους πόρους μόνο και μόνο για τη δημιουργία backup αρχείων.

  • Ένας δεύτερος επίσης σημαντικός λόγος είναι η επαναφορά αυτού του backup. Το restore του Full cPanel Backup δεν μπορεί να γίνει αυτόνομα από εσάς αλλά θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον διαχειριστή του server, γεγονός που σημαίνει χάσιμο πολύτιμου χρόνου και ενδεχομένως όχι άμεσης λύσης στο πρόβλημά σας σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις.

   Αντιθέτως το μερικό backup γίνεται restore άμεσα από εσάς και με αυτόν τον τρόπο έχετε άμεσα αποτελέσματα και επίλυση του προβλήματός σας και κυρίως είστε αυτόνομος στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείτε για να επαναφέρετε τη χαμένη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας.

  Σε τι εξυπηρετεί το Full cPanel Backup?

  Η λύση του Full cPanel backup εξυπηρετεί κυρίως όταν θέλετε να αλλάξετε εταιρεία φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σας. Αν για παράδειγμα θέλετε να φέρετε στην IP.GR την ιστοσελίδα που φιλοξενείτε σε άλλη εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων που επίσης χρησιμοποιεί cPanel, τότε μπορείτε να ζητήσετε ένα Full cPanel Backup, να μας το παράσχετε και με μερικώς αυτοματοποιημένες διαδικασίες να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαταστήσουμε την ιστοσελίδα σας στον νέο χώρο φιλοξενίας που μισθώσατε στην εταιρεία μας.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης