Υποστήριξη
Hosting

Πως δημιουργώ / διαγράφω ένα λογαριασμό FTP?

Σε κάθε πακέτο hosting (hosting account) μπορεί να γίνει χρήση των στοιχείων με τα οποία συνδέεστε στο cPanel (username και password) προκειμένου να επιτύχετε μία FTP σύνδεση. Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών λογαριασμών για FTP συνδέσεις καθώς και η αντίστοιχη διαγραφή αυτών, πάντοτε μέσα από το control panel του πακέτου σας, το cPanel.

Αν δεν έχετε προηγούμενη γνώση για το FTP ως πρωτόκολλο και τον τρόπο λειτουργίας του, μπορείτε να αποκτήσετε κάποιες βασικές γνώσεις για τη λειτουργία του FTP πρωτοκόλλου μέσα από το σχετικό άρθρο. Επίσης κάποιες ειδικότερες πληροφορίες για τους FTP clients μπορείτε να βρείτε στη σελίδα παρουσίασης των FTP clients


Δημιουργία FTP λογαριασμού

Η δημιουργία FTP λογαριασμού είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα από το control panel της συνδρομής σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κάντε login στο cPanel
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή FTP Accounts στην ενότητα Files.

  cPanel - FTP accounts

 3. Στην ενότητα Add FTP Account μπορείτε να συμπληρώσετε τη διαθέσιμη φόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία.

  cPanel - Προσθήκη FTP account

  • Login: Εισάγετε το username με το οποίο θέλετε να συνδέεστε. Το username που θα εισάγετε συνδυάζεται με το domain του λογαριασμού σας και δημιουργείται ένα πλήρες username που έχει τη μορφή email. Αν για παράδειγμα το domain σας είναι το example.com τότε και το username που εισάγατε είναι το newftp, τότε το πλήρες username που παράγεται θα είναι το newftp@example.com. Αυτό είναι και το τελικό username που θα χρησιμοποιήσετε στον FTP Client όταν θα εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσης.
  • Password: Εισάγετε ένα ασφαλές password. Μπορείτε να κάνετε χρήση του Password Generator για άμεση δημιουργία ασφαλούς κωδικού.
  • Password (Again): Εισάγετε ξανά το ίδιο password.
  • Strength: Σας ενημερώνει για το πόσο ασφαλές είναι το Password σας με κλίμακα από Very Weak μέχρι Very Strong.
  • Directory: Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτό το πεδίο, καθότι εισάγεται αυτόματα στο url το username που εισάγατε στο πρώτο βήμα. Στο παράδειγμά μας κάτω από το φάκελο public_html που είναι ο κεντρικός φάκελος που ανεβαίνουν τα αρχεία της ιστοσελίδας σας, θα εισαχθεί και το /newftp από το username που ορίσαμε παραπάνω. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι επιθυμητό καθότι το σύνηθες σενάριο είναι να θέλουμε να φτιάξουμε ένα FTP account που να διαχειρίζεται όλον τον κεντρικό χώρο (όλο το public_html) και συνεπώς θα πρέπει να σβήσετε με το χέρι το /newftp από τη διαδρομή (Directory).

   Μπορείτε φυσικά να θέλετε να κάνετε ένα FTP account με πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο υποφάκελο του public_html. Για παράδειγμα αν λειτουργείτε παράλληλα ένα blog στην ιστοσελίδα σας και το blog αυτό είναι εγκατεστημένο στον υποφάκελο blog, τότε μπορείτε να εισάγετε στο πεδίο Directory το λεκτικό blog στη θέση του λεκτικού newftp και συνεπώς η διαδρομή θα είναι public_html/blog. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε την πρόσβαση του χρήστη newftp@example.com στον φάκελο blog του λογαριασμού σας.

  • Quota: Μπορείτε να εισάγετε περιορισμό στο μέγεθος του σκληρού δίσκου που μπορεί να κάνει χρήση ο λογαριασμός σας ή να επιλέξετε το Unlimited.
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί Create FTP Account. Θα εμφανιστεί το ενημερωτικό μήνυμα "Account Created", εφόσον έχετε συμπληρώσει σωστά όλα τα πεδία της φόρμας.

Διαγραφή FTP λογαριασμού

Η διαγραφή FTP λογαριασμού μέσα από το control panel της συνδρομής σας γίνεται ως ακολούθως:

 1. Κάντε login στο cPanel
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή FTP Accounts στην ενότητα Files
 3. Στο λογαριασμό FTP που θέλετε να διαγράψετε, κάντε κλικ στην επιλογή Delete.

  cPanel - Διαγραφή FTP account

 4. Αυτομάτως ανοίγει το πλαίσιο όπου έχετε δύο επιλογές διαγραφής. Μπορείτε να διαγράψετε απλώς το λογαριασμό ή το λογαριασμό και όλα τα αρχεία που περιέχει. Η δεύτερη αυτή επιλογή εγκυμονεί τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων οπότε αν δεν είστε σίγουροι για το τι να επιλέξετε, επιλέξτε την πρώτη επιλογή και εκ των υστέρων μπορείτε να διαγράψετε αρχεία που δεν θέλετε μέσα από τον διαχειριστή αρχείων (file manager).

  cPanel - Διαγραφή FTP account - τι να διαγράψω

  Μετά τη διαγραφή ο λογαριασμός θα αφαιρεθεί από τη λίστα των FTP accounts.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης