Υποστήριξη
Hosting

Τι είναι μια βάση MySQL?

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τι είναι μία βάση δεδομένων της MySQL ας αναφερθούμε πρώτα στην έννοια των Βάσεων Δεδομενών και έπειτα της MySQL προκειμένου να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το αντικείμενο του άρθρου.


Τι είναι μια Βάση Δεδομένων?

Μια βάση δεδομένων είναι ουσιαστικά μία συλλογή δεδομένων κατάλληλα αποθηκευμένων σε έναν υπολογιστή προκειμένου να μπορούν να προσπελαστούν, διαχειριστούν και ενημερωθούν με ευκολία από το άτομο που τις διαχειρίζεται. Οι ενέργειες αυτές επάνω στα δεδομένα γίνονται μέσα από τα Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DataBase Management Systems - DBMS), τα οποία έχουν κατάλληλους μηχανισμούς για να προσπελαύνουν οργανωμένες δομές δεδομένων και να τις επεξεργάζονται χωρίς απώλειες και κίνδυνο παραποίησης ή φθοράς των δεδομένων.


Τι είναι η MySQL?

Η MySQL είναι μία γλώσσα προγραμματισμού για Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS). Προκειμένου τα DBMS να μπορούν να έχουν κάποιους κοινούς άξονες αναφοράς έχει αναπτυχθεί η γλώσσα SQL (Structured Query Language) ή οποία επιτρέπει μέσα από ένα σύστημα εντολών, την προσπέλαση των δομημένων δεδομένων που περιέχει ένα DBMS. Κάθε DBMS ουσιαστικά δέχεται και εκτελεί ένα σετ εντολών SQL για να διαχειριστεί τα δεδομένα του. Η MySQL είναι μία διανομή (έκδοση) της γλώσσας SQL και ένα MySQL DBMS είναι ένα σύστημα που δέχεται εντολές της MySQL.

Η MySQL αποτελεί ελεύθερο λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Αντίστοιχα με την MySQL υπάρχουν και άλλα συστήματα δωρεάν ή με πληρωμή. Από τα πιο γνωστά DBMS είναι ο SQL Server της Microsoft, ο Oracle SQL server, η DB2 κ.ά.

Καθώς η τεχνολογία των DBMS εξελίχθηκε στο χρόνο προέκυψαν διάφοροι διαχωρισμοί αυτών, ανάλογα με τον τύπο των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτά. Οι οργανωμένες δομές δεδομένων στις οποίες έχουμε αναφερθεί μέχρι στιγμής, αποθηκεύουν σύνολα δεδομένων (πλειάδες) και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συσχετίζονται. Επειδή η λογική πίσω από τη διαχείριση αυτών των δεδομένων είναι η συσχέτιση (σχέση) των δεδομένων, αυτές οι βάσεις αποκαλούνται Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων και τα συστήματά τους σχεσιακά (RDBMS - Relational Database Managements Systems). Άλλοι τύποι DBMS είναι τα HDBMS (Hierarchical DBMS) όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται σαν δέντρο ή σαν γράφος, οπότε η ίδια η δομή της βάσης υποδηλώνει και τη συσχέτιση των δεδομένων της.


Τι είναι μια βάση MySQL?

Μια βάση δεδομένων σε MySQL είναι ένας χώρος που έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα προκειμένου να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα των ιστοσελίδων μας με σχεσιακό τρόπο.

Για παράδειγμα αν έχουμε στην ιστοσελίδα μας μία φόρμα παραγγελίας προϊόντων, τότε μπορούμε στη βάση μας να έχουμε τον πίνακα (πλειάδα) των χρηστών όπου θα αποθηκεύουμε τους πελάτες μας και τον πίνακα (πλειάδα) των παραγγελιών όπου θα αποθηκεύουμε τις παραγγελίες τους. Οι δύο αυτοί πίνακες θα σχετίζονται με σχέση 1 προς πολλά (1:Ν) επειδή ένα πελάτης μπορεί να κάνει πολλές παραγγελίες.

Μέσα από αυτό το γενικευμένο παράδειγμα μπορείτε να πάρε μία πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει χρήση της MySQL σε θέματα καθημερινής πρακτικής των ιστοσελίδων σας.


Πως δημιουργώ τη δική μου βάση δεδομένων σε MySQL?

Με κάθε πακέτο hosting που προμηθεύεστε απο την IP.GR, σας παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργείτε τις δικές σας βάσεις δεδομένων. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων στο cPanel για επιμέρους οδηγίες


Αυτόματες εγκαταστάσεις - scripts

Μέσα από το cPanel δίνεται η δυνατότητα αυτόματης εγκατάστασης (auto install) εφαρμογών όπως το Joomla, το Wordpress, το Drupal και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν σχεσιακές βάσεις δεδομένων της MySQL και με την αυτόματη εγκατάστασή εγκαθίσταται παράλληλα και η βάση δεδομένων τους. Τα πάντα είναι έτοιμα και μπορείτε να αποθηκεύετε και να τροποποιείτε δεδομένα στη βάση σας μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον της εκάστοτε εφαρμογής και χωρίς ειδικές γνώσεις στις βάσεις δεδομένων.

Υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα να φτιάξετε τα πάντα από το μηδέν, τόσο στη βάση όσο και την εφαρμογή που θα τη διαχειρίζεται, αρκεί να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις ή τον κατάλληλο συνεργάτη (προγραμματιστή) που θα υλοποιήσει για εσάς τις κατάλληλες δομές.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης