Υποστήριξη
Hosting

Τι είναι το FTP?

Βασικές έννοιες

Το FTP είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας για τη μεταφορά αρχείων σε δίκτυα υπολογιστών και η πλήρης ονομασία του είναι File Transfer Protocol.

Στην πράξη χρησιμοποιείται συνήθως από τους χρήστες του διαδικτύου (internet) για να ανεβάσουν αρχεία στις ιστοσελίδες τους. Η χρήση του είναι διαδεδομένη επειδή με εύκολο τρόπο μπορείτε να ανεβάσετε (upload) πολλά αρχεία μαζικά προς τον server (ιστοσελίδα) σας και δεν χρειάζεται να τα ανεβάζετε ένα - ένα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε φυσικά και να κατεβάσετε αρχεία (download) από τον server προς τον υπολογιστή σας.


Πως συνδέομαι μέσω FTP?

Η σύνδεση σε server με χρήση του πρωτοκόλλου FTP μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να συνδεθείτε κάνοντας χρήση κάποιου προγράμματος όπως το FileZilla ή το CyberDuck που εξειδικεύονται σε αυτού του τύπου τις μεταφορές, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και κάποιον HTML editor όπως το DreamWeaver, το Notepad++ ή το Sublime που παρέχουν αντίστοιχες διεπαφές ή ακόμη και κάποιο πιο ολοκληρωμένο προγραμματιστικό IDE όπως το Νetbeans, το Aptana Studio, το Eclipse κ.ά. Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν ενσωματωμένο ftp client, μηχανισμό δηλαδή σύνδεσης στην ftp υπηρεσία του server σας, μέσω του οποίου μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία.

Ανεξάρτητα από το ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στον server σας, θα χρειαστείτε στοιχεία σύνδεσης (username και password). Αυτά σας έχουν κοινοποιηθεί κατά την αγορά του πακέτου hosting σας από την ip.gr και μπορείτε να ανατρέξετε στην αλληλογραφία σας προκειμένου να τα εντοπίσετε ή εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό ftp από το control panel της συνδρομής φιλοξενίας σας.


Αντιμετώπιση προβλημάτων - συχνές ερωτήσεις

 1. Έχω χάσει τα στοιχεία πρόσβασης ftp και δεν μπορώ να τα εντοπίσω στην αλληλογραφία μου. Τι να κάνω?

  Εφόσον δεν έχετε πρόσβαση ούτε στο cPanel μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό υπενθύμισης κωδικού στο cPanel. Ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού αυτού θα έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε τόσο στο cPanel σας όσο και στο ftp.

 2. Έχω στοιχεία πρόσβασης ftp αλλά δεν κάνουν επιτυχή σύνδεση. Τι να κάνω?

  Εφόσον έχετε στην κατοχή σας στοιχεία σύνδεσης FTP και δεν μπορείτε να συνδεθείτε υπάρχει το ενδεχόμενο τα στοιχεία να έχουν αλλάξει είτε για λόγους ασφαλείας είτε έπειτα από δικό σας αίτημα, συνεπώς μπορείτε είτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό υπενθύμισης κωδικού στο cPanel όπως και στο προηγούμενο βήμα, είτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις ακόλουθες λύσεις:

  • Να κάνετε επανεκκίνηση του router σας εφόσον έχετε δυναμική IP, καθότι ενδέχεται για κάποιο λόγο να έχει μπλοκαριστεί η IP σας (σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να βλέπετε ούτε την ιστοσελίδα σας).
  • Να δοκιμάσετε μη ασφαλή σύνδεση στις παραμέτρους του ftp client που χρησιμοποιείτε.
  • Να βάλετε passive mode στις παραμέτρους του ftp client που χρησιμοποιείτε.
  • Να δοκιμάσετε κάποιο άλλο ftp client
  • Να ελέγξετε αν είστε σε κάποιο κλειστό ή εταιρικό δίκτυο (π.χ. Σύζευξις) και είναι κομμένες πόρτες σύνδεσης προς εξωτερικά δίκτυα (συμβουλευτείτε τον τεχνικό δικτύου σας).


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης