Υποστήριξη
Web Development

Πως να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στο Drupal

Η σημασία λήψης backup

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι μια διαδικασία που συνήθως απασχολεί τακτικά τον διαχειριστή μιας ιστοσελίδας, προκειμένου να διασφαλίσει πως οτιδήποτε και να συμβεί στο site του θα είναι σε θέση να το επαναφέρει στην προηγούμενη κατάστασή του.

Δυσλειτουργίες σε κάποιον ιστότοπο και πιθανή ανάγκη επαναφοράς από backup μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο τις περισσότερες φορές η επαναφορά από backup γίνεται έπειτα από διαχειριστικά λάθη και σπανιότερα από κακόβουλες ενέργειες. Συνήθως οι διαχειριστές ιστοτόπων κάνουν σημαντικές τροποποιήσεις στις εφαρμογές τους (updates σε plugins, themes κ.ά.) και συνδυαστικά δημιουργούνται προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, οπότε και γίνεται η επαναφορά backup. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επαναφορά του site από το πιο πρόσφατο backup είναι η ιδανική λύση.

Σε περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών η επαναφορά από το backup είναι πιο πολυσύνθετη καθότι ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός της ευπάθειας που επέτρεψε τις κακόβουλες ενέργειες. Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται αρκετά πίσω χρονικά, σε κάποιο παλαιότερο backup, καθότι ενδέχεται η κακόβουλη ενέργεια και οι παρενέργειές της να εντοπίστηκαν αργά, οπότε πολλά αρχεία του ιστοτόπου σας μπορεί να περιέχουν κακόβουλο κώδικα εδώ και πολύ καιρό. Έχοντας ένα παλιότερο backup πριν από την εκδήλωση της κακόβουλης ενέργειας, σας παρέχεται η δυνατότητα ευκολότερου εντοπισμού και επιδιόρθωσης της ζημίας που έχει προκληθεί.

Με βάση τα παραπάνω είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας σε βάθος χρόνου και να μην αρκείστε σε backups ημερήσια ή εβδομαδιαία που μπορεί να σας παράσχει η εταιρεία φιλοξενίας του ιστοτόπου σας. Καλό θα είναι να διατηρείτε offline backups μέχρι και μερικούς μήνες πίσω για να έχετε ευελιξία σε περίπτωση ανάγκης.


Λήψη backup στο Drupal

Αν θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της Drupal ιστοσελίδας σας μπορείτε να ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων

Έχετε δύο διαθέσιμες επιλογές για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων της ιστοσελίδας σας. 
  • Η πρώτη επιλογή είναι πηγαίνοντας στην επιλογή Backups > Download a Home Directory Backup του cPanel και κάνοντας κλικ στο κουμπί Download. Αντίστοιχα στην ενότητα Restore a Home Directory Backup μπορείτε να κάνετε την επαναφορά ενός υπάρχοντος Home Directory Backup.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι να κατεβάσετε τον φάκελο εγκατάστασης του Drupal χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα πελάτη FTP (FTP client) ή τον File Manager του cPanel. Σε περίπτωση επαναφοράς θα πρέπει να ανεβάσετε και πάλι τα αρχεία του φακέλου στην παλιά τους θέση.

Αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων της Drupal εγκατάστασης μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή PhpMyAdmin είτε την επιλογή Backups του cPanel.

Στην πρώτη περίπτωση το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή βάση δεδομένων της Drupal εγκατάστασης σας από το αριστερό μενού του PhpMyAdmin και μετά να κάνετε κλικ στην επιλογή Export από το μενού στο επάνω μέρος της οθόνης. Έπειτα επιλέξτε Quick export method και Go.

Αν δεν είστε σίγουροι για το όνομα της βάσης δεδομένων του Drupal, μπορείτε να τη βρείτε κοιτάζοντας στο αρχείο drupal_folder/sites/default/settings.php μέσω του cPanel -> File manager.

Στην δεύτερη περίπτωση κατεβάζετε τη βάση δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού. Ανοίξτε την επιλογή Backups του cPanel και στην ενότητα Download a MySQL Database Backup κάνετε κλικ στο όνομα της βάσης δεδομένων που θέλετε να κατεβάσετε.IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης