Web Development
Πως να εγκαταστήσετε πρόσθετα (modules) στο Drupal?
Η εγκατάσταση του Drupal έρχεται εξ ορισμού με πολλά χρήσιμα modules προεγκατεστημένα. Εάν χρειάζεστε περισσότερα modules προκειμένου να προσθέσετε και άλλες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να τα κατεβάσετε ελεύθερα από την επίσημη ιστοσελίδα των Drupal Modules.
Τα modules του Drupal του site σας, είναι αποθηκευμένα στον υποφάκελο modules μέσα στον γονικό κατάλογο εγκατάστασης του Drupal. Όταν βρείτε το επιθυμητό module που θέλετε να κάνετε εγκατάσταση κατεβάστε το στον σκληρό σας δίσκο. Στη συνέχεια εξάγετε τα αρχεία του module και ανεβάστε τα σε δικό τους φάκελο μέσα στο φάκελο modules.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία αυτόματης εγκατάστασης Install new module που βρίσκεται στο επάνω μέρος της σελίδας Περιοχή Διαχείρισης του Drupal > Modules. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ένα Drupal Module επίσης από την σελίδα Modules.
Από την καρτέλα Update μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχουν modules που χρειάζονται ενημέρωση ενώ από την ενότητα Uninstall να δείτε τα απενεργοποιημένα modules που μπορούν να απεγκατασταθούν από το σύστημά σας.
Τι να προσέξω
Η προσθαφαίρεση modules στο Drupal είναι μεν απλή σαν διαδικασία και μπορεί κανείς με εύκολο τρόπο να προσθέσει ή αν αφαιρέσει λειτουργίες στην ιστοσελίδα του, θα πρέπει όμως πάντοτε να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αναφορικά με την επιρροή στην απόδοση και ασφάλεια που μπορεί να επιφέρει κάποιο πρόσθετο στον ιστότοπό σας.
Αναφορικά με την ασφάλεια, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιον διεξοδικό έλεγχο για κριτικές (reviews) άλλων χρηστών που έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο module. Αν οι κριτικές είναι κακές ή λίγες, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ενσωμάτωσή του στην ιστοσελίδα σας ή ακόμη και να την αποφύγετε αν βρείτε κάποιο καλύτερο εναλλακτικό module.
Αναφορικά με την αποδοτικότητα καλό θα είναι να έχετε πάντα κατά νου ότι ένα νέο module ενσωματώνει νέο κώδικα στην ιστοσελίδα σας ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα της. Η αλγοριθμική πολυπλοκότητα που ενδέχεται να προστεθεί στο site σας, η λειτουργία επάνω σε μεγάλο σύνολο εγγραφών της βάσης δεδομένων και η συνδυαστική χρήση με άλλα πρόσθετα, παράγει ουσιαστικά έναν μοναδικό συνδυασμό αλληλεπιδρόντων μερών που μπορεί να μην έχουν πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενδέχεται ο ίδιος κώδικας να λειτουργεί καλά σε μικρό σύνολο εγγραφών, όχι όμως το ίδιο καλά με περισσότερες εγγραφές.
Η διάθεση στατιστικών / μετρικών αποδοτικότητας (benchmarking statistics) από τον κατασκευαστή ενός προσθέτου, ενδεχομένως να αποτελέσει κριτήριο επιλογής ή απόρριψης του προσθέτου. Είναι καλό να γνωρίζει κανείς την συμπεριφορά ενός κώδικα σε λίγες ή σε πολλές εγγραφές της βάσης δεδομένων σε δεδομένους επεξεργαστικούς πόρους, προκειμένου να βγάλει κατά το δυνατό ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ενσωμάτωση ή μη ενός προσθέτου στον ιστότοπό του.
Τέλος, η ενσωμάτωση νέων προσθέτων καλό θα είναι να γίνεται σταδιακά, ώστε να είναι εφικτός και ο έλεγχος του εκάστοτε προσθέτου. Αν βάλετε πολλά πρόσθετα μαζί και αλλάξει η συμπεριφορά της ιστοσελίδας σας, θα είναι δύσκολο να βρείτε που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, οπότε προτιμάτε την σταδιακή εγκατάσταση προσθέτων με παράλληλους ελέγχους ασφαλείας και αποδοτικότητας