Υποστήριξη
Web Development

Τι είναι το sitemap;
HTML Sitemap και XML Sitemap

HTML Sitemap

Ο χάρτης ιστοτόπου ή αλλιώς sitemap είναι μια σελίδα του ιστοτόπου σας που λειτουργεί σαν ευρετήριο των περιεχομένων του. Δείχνει συνήθως τις κυριότερες περιοχές και όχι όλες τις σελίδες του, έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να μπορούν γρήγορα και άμεσα να πλοηγηθούν προς την θεματική ενότητα που τους ενδιαφέρει.

Κατασκευαστικά η σελίδα sitemap δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες σελίδες του ιστοτόπου σας, πρόκειται δηλαδή για μία διεύθυνση url που σερβίρει ένα html αρχείο (html output).

XML Sitemap

Παρόμοιας φιλοσοφίας με το html sitemap είναι και το xml sitemap, το οποίο όμως αφορά κυρίως τις μηχανές αναζήτησης (search engines). Το xml sitemap είναι ένα αρχείο σε μορφή xml που περιέχει αναλυτικά όλα τα urls ενός ιστοτόπου καθώς επίσης και συμπληρωματικές πληροφορίες για αυτά. Αυτές οι πληροφορίες αποδίδονται μέσα από συγκεκριμένα πεδία (tags) του xml αρχείου και ενημερώνουν τις μηχανές αναζήτησης για τη βαρύτητα (σημασία) του εκάστοτε url, τον ρυθμό ανανέωσης του περιεχομένου του κ.ά.

Ο διαχειριστής του εκάστοτε ιστοτόπου μεριμνά για τη δημιουργία του xml sitemap. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης ψάχνουν να βρουν ένα αρχείο με όνομα sitemap.xml μέσα στον root φάκελο του site σας, δηλαδή στον ίδιο φάκελο με αυτόν που σερβίρει την αρχική σελίδα του site σας. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει με ειδική δήλωση μέσα στο αρχείο robots.txt, όπου μπορείτε να δηλώσετε διαφορετική θέση και όνομα για το xml sitemap σας. Συνήθως η απλή τοποθέτηση ενός αρχείου sitemap.xml στον γονικό φάκελο (root folder) του site σας είναι αρκετή.

Αν θέλετε να επιταχύνετε την ευρετηριοποίηση του site σας από την μηχανή αναζήτησης της google, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής του xml sitemap μέσα από το webmaster tools της google, εφόσον βέβαια έχετε ενεργοποιήσει αυτήν την πλατφόρμα για το site σας. Η συγκεκριμένη διεπαφή παρέχει και την δυνατότητα ελέγχου του αρχείου για πιθανά συντακτικά σφάλματα ώστε να είναι επιτυχής η υποβολή του και εν τέλει η ανάγνωση του από τις μηχανές αναζήτησης.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης