Υποστήριξη
Web Development

Πως μπορώ να φτιάξω το δικό μου Joomla site?

Η κατασκευή ιστοσελίδας με το Joomla είναι μια απλή διαδικασία για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις πληροφορικής. Προκειμένου να έχετε μια πλήρη και λειτουργική ιστοσελίδα φτιαγμένη σε Joomla απαιτούνται 3 πράγματα:

 1. Ένα όνομα χώρου (domain name)
 2. Ένα πακέτο hosting (web hosting account)
 3. Η εγκατάσταση του Joomla CMS στο πακέτο hosting


Βρείτε ένα όνομα χώρου (domain name)

Η προμήθεια ονομάτων χώρου γίνεται από καταχωρητές ονομάτων χώρου. Η IP.GR είναι από τους πρώτους εξουσιοδοτημένους καταχωρητές ονομάτων στην Ελλάδα, με πολυετή εμπειρία στο χώρο. Δείτε πως μπορείτε να κατοχυρώσετε το domain name σας στην IP.GR.

Στην περίπτωση που κάνετε το development της ιστοσελίδας σας τοπικά δεν είναι αναγκαίο να έχετε στην κατοχή σας κάποιο domain εξαρχής. Όταν όμως θελήσετε να το ανεβάσετε online θα χρειαστείτε ένα domain name, οπότε ακολουθείστε τις οδηγίες των ανωτέρω συνδέσμων.


Επιλέξτε πακέτο hosting (web hosting account)

Η IP.GR διαθέτει web servers για τη φιλοξενία της Joomla ιστοσελίδας σας. Στη σελίδα με τα πακέτα hosting μπορείτε δείτε τα διαθέσιμα πακέτα hosting και να προμηθευτείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να αποκτήσετε ένα από τα πακέτα hosting.

Αν θέλετε να φτιάξετε τη σελίδα σας αρχικά στον υπολογιστή σας (development) και όχι σε κάποιον πραγματικό (live) server, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν web server για development στον υπολογιστή σας και να λειτουργήσετε μέσω αυτού. Για τα windows μπορείτε να κάνετε χρήση των wamp, xampp κ.ά., για το MACos το MAMP ενώ για Linux κάντε μία LAMP εγκατάσταση. Όταν φτάσετε στο τελικό στάδιο της εφαρμογής σας, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε έναν πακέτο hosting σε πραγματικό server προκειμένου να ανεβάσετε την ιστοσελίδα που έχετε φτιάξει τοπικά στον υπολογιστή σας.

Μόλις γίνετε κάτοχος του domain της αρεσκείας σας και του πακέτου hosting που ταιριάζει στις ανάγκες σας, μπορείτε να συνδέσετε το domain σας με το πακέτο φιλοξενίας που έχετε στην IP.GR.


Εγκαταστήστε το Joomla CMS στο πακέτο hosting

Αν έχετε κάποιο πακέτο hosting στην IP.GR έχετε 2 τρόπους να εγκαταστήσετε το Joomla CMS:

 • Εγκατάσταση με Auto Installer

  Κάθε πακέτο Hosting στην IP.GR συνοδεύεται από script αυτόματης εγκατάστασης (Auto Installer). Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να έχετε μια λειτουργική εγκατάσταση του Joomla CMS άμεσα και εύκολα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε login στο cPanel
  2. Στην ενότητα Web Applications κάντε κλικ στην επιλογή Joomla portal

   cPanel - Web Applications

  3. Στην σελίδα του Installatron (Auto Installer) κάντε κλικ στην επιλογή + install this application

   cPanel - Εγκατάσταση Joomla από Installatron

  4. Σε αυτό το βήμα μπορείτε να ορίσετε τον φάκελο εγκατάστασης του Joomla CMS. Στο πεδίο Directory μπορείτε να ορίσετε κάποιον υποφάκελο του public_html αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Joomla CMS σε υποφάκελο του site σας. Αν θέλετε το Joomla CMS να είναι η κεντρική εγκατάσταση του λογαριασμού σας, αφήστε κενό το πεδίο Directory.

   Επίσης στο ίδιο βήμα μπορείτε να ορίσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό του διαχειριστή για το Joomla CMS, να κάνετε ρυθμίσεις για τα updates του Joomla, να ορίσετε email για ενημερώσεις που θα λαμβάνεται από τον server κ.ά.

   Κάντε κλικ στο κουμπί Install στο τέλος της σελίδας.

  5. Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορείτε άμεσα να συνδεθείτε στην καινούρια σας ιστοσελίδα για να την διαμορφώσετε.
 • Χειροκίνητη εγκατάσταση

  Αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο template για το Joomla site σας, ελέγξτε πρώτα τα αρχεία που σας δίνει ο κατασκευαστής του template. Συνήθως μαζί με το template παρέχεται ολόκληρη η εγκατάσταση του Joomla (full installation template), οπότε κατεβάζοντας το template έχετε όλα τα αρχεία που χρειάζεστε για να τρέξετε μια πλήρη εγκατάσταση. Αν έχετε στη διάθεσή σας ένα τέτοιο template αγνοήστε το πρώτο βήμα από τα ακόλουθα και συνεχίστε την εγκατάσταση με το αρχείο που έχετε στη διάθεσή σας.

  1. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του Joomla CMS από την επίσημη ιστοσελίδα του Joomla
  2. Κάντε login στο cPanel
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή File Manager της ενότητας Files.
  4. Στον φάκελο public_html ανεβάστε το αρχείο εγκατάστασης που προμηθευτήκατε από το joomla.org (ή το full installation template).
  5. Μόλις ανέβει το αρχείο κάντε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε Extract.
  6. Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων στο cPanel γιατί θα τη χρειαστείτε κατά την εγκατάσταση του Joomla.
  7. Ανοίξτε τη σελίδα σας από browser και ακολουθήστε τα βήματα της εγκατάστασης.
  8. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση διαγράψτε τον φάκελο installation.

Αν δεν έχετε κάποιο πακέτο hosting και κάνετε το development τοπικά, κάντε extract στο φάκελο του project σας το αρχείο εγκατάστασης και ακολουθήστε τα βήματα της χειροκίνητης εγκατάστασης που περιγράφονται ανωτέρω. Η δημιουργία της βάσης δεδομένων μπορεί γίνει με τη χρήση του phpMyAdmin από την επιλογή Create database που θα βρείτε σε αυτό. Τα υπόλοιπα βήματα παραμένουν τα ίδια.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης