Web Development
Joomla, Drupal και Wordpress - πλεονεκτήματα και μειoνεκτήματα
Ποιο CMS να διαλέξω - τα κυριότερα pros and cons των δημοφιλών εφαρμογών
Το Joomla, το Drupal και το WordPress είναι τα τρία από τα πιο δημοφιλή CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) που μπορείτε να βρείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο. Οι εφαρμογές ανοιχτού κώδικα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο μερίδιο αγοράς του διαδικτύου και προτιμώνται λόγω της απλότητας και ευκολίας που προσφέρουν στον τελικό χρήστη και διαχειριστή. Και οι τρεις εφαρμογές προσφέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά, φυσικά, η καθεμία έχει δυνατά και αδύνατα σημεία. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:
Joomla
θετικά:
+ Μεγάλη διαθεσιμότητα σε templates (themes). Η κοινότητα που δραστηριοποιείται γύρω από το Joomla, ιδιώτες ακόμη και επιχειρήσεις, παρέχουν συνεχώς νέα themes έναντι μικρού κόστους ή και δωρεάν, συνεπώς είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο theme που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων ιστοτόπων και με ελάχιστες παρεμβάσεις να παραχθεί μία εικαστικά άρτια εφαρμογή.
+ Φιλικότητα στον χρήστη / διαχειριστή. Λόγω της αχανούς κοινότητας χρηστών και της μακρόχρονης πλέον εξέλιξης του Joomla, θέματα ευχρηστίας και UX design (user experience design) έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.
+ Πολλά ελεύθερα και εμπορικά πρόσθετα (modules/plugins/components).
+ Μεγάλη και αφιερωμένη κοινότητα με μεγάλη υποστήριξη.
+ Δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων για να δημιουργήσετε μια πραγματικά ευπαρουσίαστη και λειτουργική ιστοσελίδα.
+ Ευκολία στην αναβάθμιση. Στις τελευταίες σειρές του Joomla η ευκολία αναβάθμισης λαμβάνεται σημαντικά υπόψη κατά τον σχεδιασμό, οπότε με απλές ενέργειες ο διαχειριστής του ιστοτόπου μπορεί να κάνει αναβαθμίσεις σε core components. Η αναβάθμιση των προσθέτων ποικίλει ως προς την ευκολία. Καλό θα είναι να προμηθεύεστε πρόσθετα από γνωστές πηγές που τα εξελίσσουν και τα αναβαθμίζουν, ώστε να είναι πάντοτε συμβατά με την τελευταία έκδοση του Joomla.
αρνητικά:
- Υπάρχουν παράπονα για το SEO του Joomla στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές σελίδες φτιαγμένες σε Joomla που τα πηγαίνουν περίφημα ως προς το SEO, οπότε η εφαρμογή δίνει προφανώς σημαντικές δυνατότητες, πολλοί ειδικοί όμως (SEO Experts) αναφέρουν πως θα μπορούσε το SEO να είναι καλύτερο.
- Όσα περισσότερα components/plugins/modules εγκατασταθούν, τόσο πιο ασταθής γίνεται η εφαρμογή. Η προσεκτική επιλογή των προσθέτων μπορεί να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα, όπου όμως υπάρχει μεγάλη προσφορά θα υπάρχουν σίγουρα και μηχανισμοί που δεν θα λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο.
- Οι ιστοσελίδες που βασίζονται στο Joomla αποτελούν στόχο για τους χάκερ. Κάθε φορά που ανακοινώνεται μία νέα έκδοση του Joomla, αποκαλύπτονται και τα κενά ασφαλείας που καλύπτει η έκδοση αυτή, εκτός αν δεν υπάρχουν κενά ασφαλείας στην συγκεκριμένη νέα έκδοση. Αυτό προκαλεί την κοινότητα των hackers στην αναζήτηση ανενημέρωτων και ευπαθών εφαρμογών με στόχο την παραβίαση αυτών.
Drupal
θετικά:
+ Αρθρωτή (modular) δομή και πολύ ευέλικτη διαμόρφωση.
+ Εξαιρετικό SEO.
+ Πολύ καλά οργανωμένη διαχείριση χρηστών, ομάδων και δικαιωμάτων.
+ Σταθερότητα και επιδόσεις - ιστοσελίδες που βασίζονται στο Drupal δεν απαιτούν πολλούς πόρους στο διακομιστή και τρέχουν πιο γρήγορα.
+ Έμφαση στην ασφάλεια. Το Drupal χρησιμοποιεί πλέον, components του Symfony framework. Το HttpFoundation component έχει σχεδιαστεί από ειδικούς ασφαλείας για να παρέχει την μέγιστη διασφάλιση σε επίπεδο http request / response. Υπάρχει συνεπώς σημαντική μέριμνα και εποπτεία ως προς τη διασφάλιση των requests και των responses της εφαρμογής. Κενά ασφαλείας σαφώς και προκύπτουν, αφορούν όμως κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο το Drupal ενσωματώνει τις συγκεκριμένες υποδομές. Το σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη γίνεται επάνω σε διασφαλισμένα κατά το δυνατό components.
αρνητικά:
- Απαιτεί περισσότερο χρόνο για να το συνηθίσετε.
- Όχι και τόσο φιλικό προς το χρήστη.
- Λιγότερα θέματα.
Wordpress
θετικά:+ Πολύ φιλικό στο χρήστη.
+ Πολύ καλό SEO.
+ Μεγάλος αριθμός διαθέσιμων θεμάτων (themes) και προσθέτων (plugins) δωρεάν και με χρέωση.
+ Πολύ καλή υποστήριξη.
αρνητικά:
- Στόχος κακόβουλων χρηστών λόγο των προσθέτων (plugins) του. Το wordpress μετρά τις περισσότερες εγκαταστάσεις από κάθε άλλη εφαρμογή και όπως είναι φυσικό, κάθε μηχανισμός του έχει μπει στο μικροσκόπιο των hackers για ανακάλυψη και εκμετάλλευση κενών ασφαλείας.
- Οι περισσότερες αναβαθμίσεις του wordpress γίνονται για δικό του καλό και ίσως όχι για το άμεσο καλό των χρηστών του, ως προς την ευχρηστία και την ευκολία αλληλεπίδρασης.
- Μικρή ταχύτητα σε απλές ιστοσελίδες, λόγω του μεγάλου κώδικά που συνολικά ενσωματώνεται κατά την εκτέλεση της εφαρμογής. Ίσως για πολύ μικρά sites κάποιοι μηχανισμοί (π.χ. heartbeat κ.ά.) να μπορούσαν να λειτουργούν πιο απλά και με λιγότερο overhead.
Συμπέρασμα
Οποιαδήποτε από τις παραπάνω εφαρμογές και να επιλέξετε για τον ιστότοπό σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσει με την πληθώρα λειτουργιών που θα σας παρέχει.
Το σημαντικότερο όλων είναι η προσεκτική επιλογή των προσθέτων (plugin, modules, extensions, components, themes κλπ.) που θα προσθέσετε στις παραπάνω εφαρμογές και σαφώς η πολιτική ασφαλείας που θα θεσπίσετε ώστε να υπάρχει επαρκής μέριμνα ως προς τον έλεγχο και αναβάθμιση της εκάστοτε εφαρμογής, κάθε φορά που διανέμεται μία νέα έκδοση από την κοινότητα που την υποστηρίζει.
Αυτό είναι ίσως και το μειονέκτημα των εφαρμογών ανοικτού κώδικα, ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εποπτεία για κενά ασφαλείας και αναβαθμίσεις.