Υποστήριξη
Web Development

Joomla caching - Πως να ενεργοποιήσετε τη προσωρινή αποθήκευση (cache) στην Joomla ιστοσελίδα σας?

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας είναι η ταχύτητα φόρτωσης της. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας την εγκαταλείπουν και δεν την ξανά επισκέπτονται εάν η φόρτωσή της καθυστερεί παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα

Για να μην στερείστε λοιπόν επισκέπτες και δυνητικούς πελάτες, θα πρέπει να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Σε ένα Joomla site ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχετε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης της ιστοσελίδας σας είναι να ενεργοποιήσετε την λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης (caching).  

Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτης μεταβαίνει στον ιστότοπο σας, το Joomla προκειμένου να σερβίρει τη σελίδα στον επισκέπτη, συνθέτει το html της σελίδας από ορισμένα επιμέρους στοιχεία, τραβώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων, φορτώνοντας το θέμα, τα πρόσθετα, τα modules και το περιεχόμενο. Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική και απαιτεί κάποιο χρόνο στον server για να γίνει η σύνθεση. Αυτόν τον χρόνο μειώνει σημαντικά η λειτουργία caching του Joomla. Την πρώτη φορά που εκτελείται η παραπάνω διαδικασία το αποτέλεσμα της αποθηκεύεται στατικά, ώστε οι επόμενοι επισκέπτες να λάβουν την αποθηκευμένη σελίδα έτοιμη σαν να ήταν μια απλή στατική HTML σελίδα.

Ωραία και πως μπορώ να ενεργοποιήσω τη λειτουργία αυτή; 

Για να ενεργοποιήσετε την προσωρινή αποθήκευση στην Joomla ιστοσελίδα σας πρώτα θα πρέπει να κάνετε σύνδεση στον πίνακα ελέγχου σας και έπειτα να πλοηγηθείτε στο οριζόντιο μενού όπου θα ακολουθήσετε την διαδρομή System > Global Configuration.

Joomla Caching Settings

Εκεί βρείτε την καρτέλα System και μετά την κατηγορία Cache Settings. Θα δείτε τρεις διαθέσιμες επιλογές σχετικά με την προσωρινή αποθήκευση (cache). 

Joomla Caching Settings

Η πρώτη επιλογή είναι και η πιο βασική και αφορά την ενεργοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης. Έτσι θα πρέπει να ορίσετε την επιλογή Cache σε ON ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 

Joomla Caching Settings

Υπάρχουν οι δύο παρακάτω ON επιλογές: 

 • ON - Conservative level: Αν θέλετε να δημιουργείται ίδιο αντίγραφο για όλους τους επισκέπτες σας. Πως λειτουργεί: 
  • Ένας επισκέπτης επισκέπτεται μια σελίδα του ιστοτόπου σας. 
  • Το Joomla ελέγχει αν υπάρχει μια έκδοση αυτής της σελίδας στον κατάλογο cache που να μην έχει λήξει (να μην έχει παρέλθει δηλαδή το cache time που έχουμε ορίσει). 
  • Εφόσον υπάρχει και δεν έχει λήξει, τότε το Joomla θα την μεταφέρει στον επισκέπτη. Διαφορετικά θα δημιουργήσει εκείνη τη στιγμή μια έκδοση της σελίδας που αιτήθηκε ο επισκέπτης και θα την μεταφέρει σε κάθε επόμενο επισκέπτη κάθε φορά που θα επισκέπτεται τη συγκεκριμένη σελίδα μέχρι αυτή να λήξει. 
 • ON - Progressive level (προεπιλογή): Αν θέλετε να δημιουργείται ένα μοναδικό δυναμικό αντίγραφο για κάθε χρήστη. Πως λειτουργεί: 
  • Ένας επισκέπτης επισκέπτεται μια σελίδα της ιστοσελίδα σας. 
  • Το Joomla ελέγχει αν υπάρχει μια έκδοση αυτής της σελίδας στον κατάλογο cache που να μην έχει λήξει. 
  • Εφόσον υπάρχει και δεν έχει λήξει, τότε το Joomla θα την μεταφέρει στον επισκέπτη. Διαφορετικά θα δημιουργήσει εκείνη τη στιγμή μια μοναδική έκδοση της σελίδας που αιτήθηκε ο επισκέπτης και θα την μεταφέρει μόνο κάθε φορά που ο ίδιος θα επισκέπτεται τη συγκεκριμένη σελίδα και μέχρι αυτή να λήξει. Δηλαδή στον επόμενο επισκέπτη της ίδιας σελίδας δεν θα μεταφερθεί η cached έκδοση του προηγούμενου επισκέπτη αλλά θα δημιουργηθεί μια νέα μοναδική που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον ίδιο. 

Γενικότερα υπάρχουν σενάρια που το progressive caching είναι πολύ χρήσιμο, αλλά κατά την άποψη μας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ιστοσελίδες που λαμβάνουν πολλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις από τους ίδιους επισκέπτες. Διαφορετικά θα προκληθεί αισθητή μείωση της απόδοσης της ιστοσελίδας σας, εξαιτίας των πολλών αντιγράφων στο διακομιστή, χωρίς ουσιαστικό όφελος. 

Η δεύτερη επιλογή Cache Handler αφορά τον τρόπο που θα γίνεται η προσωρινή αποθήκευση. Συνιστάται να αφήσετε την προεπιλεγμένη ρύθμιση File.

Η τρίτη επιλογή Cache time αφορά τον χρόνο, σε λεπτά, που θα αποθηκεύεται το αρχείο προσωρινής μνήμης στον διακομιστή πριν αυτό ανανεωθεί. 

 • Αν η σελίδα σας είναι τον περισσότερο καιρό στατική τότε ένας μεγάλος χρόνος αποθήκευσης είναι προτιμότερος. 
 • Αν η ιστοσελίδα σας ανανεώνεται συχνά με καινούριο περιεχόμενο τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν μικρότερο χρόνο ανανέωσης της προσωρινής μνήμης ώστε να αντικαθίσταται το παλιό από το νέο περιεχόμενο. 
Για παράδειγμα αν θέλετε να ορίσετε τον χρόνο ανανέωσης της προσωρινής μνήμης cache σε 24 ώρες, θα πρέπει να ορίσετε την τιμή αυτού του πεδίου στα 1440 λεπτά, ενώ για 2 ώρες στα 120 λεπτά. 

Τέλος κάντε κλικ στην επιλογή Save στο επάνω μέρος τις σελίδας για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που κάνατε. 

Joomla Caching Settings

Πλέον μένει μόνο το βήμα της ενεργοποίησης του plugin System – Cache, οπότε θα μεταβείτε στην ενότητα Extensions - > Plugin Manager

Joomla Caching Settings

Αφού μεταβείτε στην ενότητα Extensions -> Plugin Manager, για να εντοπίσετε το plugin χρησιμοποιείστε την λειτουργία αναζήτησης πληκτρολογώντας στο πεδίο την λέξη cache

Joomla Caching Settings

Στα αποτελέσματα θα εμφανιστεί το plugin, δώστε προσοχή στην ένδειξη της στήλης Status για να καταλάβετε αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι.

Αν στην στήλη status βλέπετε έναν κόκκινο Χ (✗) όπως στην παρακάτω εικόνα αυτό σημαίνει ότι το plugin είναι απενεργοποιημένο και θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω του για να ενεργοποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δείτε ένα πράσινο σύμβολο ελέγχου (✓), τότε το plugin έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Joomla Caching Settings

Συγχαρητήρια μόλις ενεργοποιήσατε τη λειτουργία caching του Joomla site σας!

Joomla Caching Settings

Σημείωση: Για να λειτουργήσει σωστά η προσωρινή αποθήκευση ο φάκελος /cache στον ριζικό κατάλογο εγκατάστασης του Joomla θα πρέπει να είναι εγγράψιμος.

IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης