Υποστήριξη
Web Development

Drupal Tutorial - Αποφασίστε για τη διάταξη και το θέμα της ιστοσελίδας σας

Το θέμα (template) της ιστοσελίδας σας χειρίζεται την εμφάνιση και το στυλ της και η επιλογή του είναι μια σημαντική ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβείτε κατά τη δημιουργία της. Βασικός παράγοντας της απόφασης σας θα πρέπει να είναι η προσαρμοστικότητα (responsiveness) του επιλεγμένου θέματος σε διαφορετικά μεγέθη οθονών, διότι πλέον η μεγαλύτερη κίνηση του διαδικτύου γίνεται από κινητές συσκευές (smartphones και tablets). Θα ήταν καλό επίσης να έχει συνεχόμενη υποστήριξη από το προγραμματιστή του ώστε να διορθώνονται γρήγορα τυχόν σφάλματα που θα εντοπιστούν.

Επιλέξτε την διάταξη (layout) και το θέμα (theme)

Για αρχή θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι η διάταξη της σελίδας σας. Για τους σκοπούς αυτού του οδηγού θα δημιουργήσουμε τις σελίδες Αρχική, Σχετικά με εμάς, Blog και Επικοινωνία.

Επόμενο βήμα είναι να βρείτε ένα όμορφο, πρακτικό και ταιριαστό θέμα που να συνάδει με σκοπό δημιουργίας της ιστοσελίδας σας, την προσωπική σας αισθητική και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες επιλογές είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Βεβαιωθείτε μόνο πως θα κατεβάσετε το theme σας από κάποια αξιόπιστη πηγή όπως το επίσημο repository του Drupal. Για το παράδειγμα αυτό επιλέξαμε και σας προτείνουμε το θέμα Bootstrap, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα θέματα με δυνατότητες όπως responsive διάταξης και φιλικής σχεδίασης για κινητές συσκευές. 

Εγκαταστήστε το επιλεγμένο θέμα

Για να εγκαταστήσετε το θέμα που έχετε επιλέξει, θα πρέπει να μπείτε στη σελίδα διαχειριστή του Drupal και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο Appearance -> Install new Theme. Από εκεί θα μπορέσετε να ανεβάσετε το αρχείο του θέματος σας κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Install

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα που χρειάζονται για την εγκατάσταση θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε το νέο σας θέμα, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο Enable newly added themes. Αυτή η επιλογή θα σας μεταφέρει στη σελίδα με όλα τα εγκατεστημένα θέματα στην ιστοσελίδα σας. Βρείτε το νέο σας θέμα με όνομα Bootstrap και επιλέξτε το κουμπί Enable and set as default. Τέλος μπορείτε να φορτώσετε την ιστοσελίδα σας και να δείτε το νέο σας ενεργοποιημένο θέμα.


Τι να προσέξω

Διατηρήστε στον ιστότοπό σας μόνο τα ενεργά θέματα. Αν έχετε κάποιο template είτε από τα προεγκατεστημένα είτε κάποιο που προσθέσατε εκ των υστέρων αλλά δεν το χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να το απομακρύνετε από την εγκατάστασή σας.

Συνήθως τα templates που δεν χρησιμοποιούμε παραμένουν απαρχαιωμένα και αποφεύγουμε να τα αναβαθμίζουμε ακόμη και όταν η εφαρμογή μας προτρέπει σχετικά. Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι δεν χρειάζεται αναβάθμιση κάτι το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Σε αυτό ακριβώς το σημείο παράγεται και το κενό ασφαλείας καθότι ο κώδικας του theme σας μπορεί να μην χρησιμοποιείται στο site σας, βρίσκεται όμως ανεβασμένος στο διαδίκτυο και είναι υπό συνθήκες προσπελάσιμος.

Η ύπαρξη μη ενημερωμένου κώδικα αποτελεί σημείο έλξης για τους hackers και ενδέχεται με κάποιον μη προβλεπόμενο τρόπο να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον ανενημέρωτο αυτό κώδικα εκμεταλλευόμενοι ενδεχομένως και άλλα κενά ασφαλείας της εφαρμογής.

Απεγκαθιστώντας ανενεργά themes από τον ιστότοπό σας μειώνετε σημαντικά τα σημεία πιθανών ευπαθειών και συν τοις άλλοις μειώνετε και τον συνολικό όγκο που καταλαμβάνει η ιστοσελίδα σας με ότι αυτό συνεπάγεται στο πλήθος αρχείων της εφαρμογής σας, στη λήψη backup και στο traffic από την διακίνηση μικρότερου όγκου αρχείων.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης