Υποστήριξη
Hosting

Τι είναι ένα αρχείο .htaccess και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Τι είναι ένα αρχείο .htaccess;

Ένα αρχείο .htaccess δεν είναι ένα ειδικού τύπου αρχείο με επέκταση .htaccess, αλλά ένα αρχείο κειμένου, στο οποίο  δίνουμε το όνομα ".htaccess" και το οποίο αποσκοπεί στην πραγματοποίηση κάποιων ρυθμίσεων στον server (διακομιστή) που φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας, όταν αυτό τοποθετηθεί σε κάποιον από τους φακέλους που υπάρχουν στο server που σας φιλοξενεί.

Το αρχείο .htaccess καθιστά δυνατή την εκτέλεση πολλών λειτουργιών, όπως τη δημιουργία σελίδων σφάλματος (πχ 404 - η σελίδα δεν βρέθηκε), την ανακατεύθυνση της ιστοσελίδας σας, ή τον αποκλεισμό διευθύνσεων δικτύου που θεωρούνται επικίνδυνες για την ασφάλεια της σελίδας σας.

Τα αρχεία αυτού του τύπου είναι απλά στη σύνταξη και εύχρηστα καθώς περιλαμβάνουν μόνο μερικές απλές εντολές γραμμένες σε ένα αρχείο κειμένου (txt).

Είναι επίσης πολύ σημαντικά για την προστασία του site σας από κακόβουλες ενέργειες και επιθέσεις.


Πως δημιουργώ ένα αρχείο .htaccess;

Η δημιουργία ενός .htaccess αρχείου είναι ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Μπορούμε είτε να το δημιουργήσουμε μέσα από το πάνελ διαχείρισης της ιστοσελίδας μας, είτε να το δημιουργήσουμε με έναν απλό κειμενογράφο και στη συνέχεια να το ανεβάσουμε στο server που φιλοξενείται η σελίδα μας.

Από το πάνελ διαχείρισης της σελίδας (DirectAdmin), μπορείτε μέσω του File Manager να εντοπίσετε το φάκελο στον οποίο θέλετε να γίνουν οι ρυθμίσεις που θα αναφέρονται στο αρχείο .htaccess που θα δημιουργήσετε και στη συνέχεια δίνετε απλά το όνομα του αρχείου (File Name) ".htaccess" και επιλέγετε το κουμπί "Δημιουργία Αρχείου" (Create New File). Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε "Επεξεργασία" (Edit) και να προσθέσετε στο .htaccess αρχείο σας τις γραμμές κώδικα που επιθυμείτε.

Εναλλακτικά, με έναν κειμενογράφο (όπως είναι το Notepad) δημιουργείτε το αρχείο κειμένου που περιέχει τον κώδικα που επιθυμείτε και στη συνέχεια το αποθηκεύετε σαν .htaccess. Προσοχή, πολλοί κειμενογράφοι προσθέτουν αυτόματα στο όνομα του αρχείου και την αντίστοιχη επέκταση, την οποία θα πρέπει να αφαιρέσετε από το όνομα του αρχείου. Στη συνέχεια, ανεβάζετε το .htaccess αρχείο σας στο φάκελο που επιθυμείτε, είτε μέσω ftp, είτε μέσω του File Manager.


Για ποιο λογο να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο .htaccess;

Οι πιο κοινές περιπτώσεις χρήσεις ενός .htaccess αρχείου είναι οι παρακάτω:

-Εξουσιοδότηση / Έλεγχος ταυτότητας

Ένα .htaccess αρχείο χρησιμοποιείται συχνά για να καθορίσει τους περιορισμούς για ένα φάκελο, εξού και το όνομα του αρχείου περιέχει τη λέξη "πρόσβαση" (access). Το αρχείο αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με το αρχείο .htpassword, το οποίο αποθηκεύει αποδεκτά username και τους αντίστοιχους κωδικούς τους (password).

-Επαναδιατύπωση URL

Οι servers χρησιμοποιούν συχνά τα .htaccess αρχεία για να επαναδιατυπώσουν μεγάλα και δυσνόητα URL σε άλλα, μικρότερου μήκους και πιο εύκολα στην απομνημόνευση.

-Αποκλεισμός

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις – κλειδιά "allow" / "deny", μπορείτε να αποκλείσετε χρήστες μέσω της IP διεύθυνσης ή του domain τους. Επίσης, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να μπλοκάρετε επιθέσεις από κακόβουλους χρήστες ή αυτόματα προγράμματα. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν και για τον περιορισμό της πρόσβασης των προγραμμάτων "αραχνών" των μηχανών αναζήτησης (search engine spiders).

-Κατάλογος αρχείων

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο αρχείο για να ελέγχετε το πως μπορεί να αντιδρά ο server, όταν δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

-Προσαρμοσμένες αποκρίσεις σφαλμάτων

Ένα .htaccess αρχείο σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε τις σελίδες που εμφανίζονται, όταν προκύπτει σφάλμα από την πλευρά του server, για παράδειγμα HTTP 404 Not Found ή για να δηλώσετε σε μια μηχανή αναζήτησης ότι μια σελίδα έχει μεταφερθεί μόνιμα HTTP 301 Moved Permanently.

-Τύποι ΜΙΜΕ

Με ένα .htaccess αρχείο, μπορείτε επίσης να δώσετε οδηγίες στο server σχετικά με τη διαχείριση διαφόρων τύπων αρχείων.

-Ελεγχος Cache

Τα .htaccess αρχεία δίνουν σε ένα server τη δυνατότητα να ελέγχει την προσωρινή αποθήκευση από φυλλομετρητές (web browsers) και διακομιστές μεσολάβησης (proxies), έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση του bandwidth, ο φόρτος στο server και πιθανές καθυστερήσεις.

Τα λογότυπα Internet Promotions και IP.GR είναι κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα της IP.GR  |  IP.GR web hosting and domain registration services in Greece