Πώς μπορώ να προσθέσω μία διεύθυνση email σε whitelist από Hotmail/Yahoo/Gmail;

Τα spam και junk emails είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία συνήθως αποστέλλονται σε έναν μεγάλο όγκο χρηστών ταυτόχρονα για διαφημιστικούς σκοπούς, εξαπάτηση ή μετάδοση κακόβουλων αρχείων.
Είναι γεγονός πως το φαινόμενο λήψης ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam emails) διαρκώς διογκώνεται, με αποτέλεσμα οι mailservers να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερους antispam κανόνες και αλγορίθμους για το φιλτράρισμα των email προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες αναγνώρισης των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, τα οποία στη συνέχεια είτε απορρίπτονται είτε μετακινούνται στον φάκελο spam/junk.
Κάποιες φορές ενδέχεται οι antispam μηχανισμοί των διακομιστών να χαρακτηρίσουν εσφαλμένα ένα email ως ανεπιθύμητο, με αποτέλεσμα να αρχειοθετείται στον spam/junk φάκελο και όχι στο inbox του παραλήπτη. Οι περισσότερες υπηρεσίες email, κάνουν αυτόματη εκκαθάριση των spam και junk φακέλων, διαγράφοντας τα μηνύματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήψης τους (συνήθως 30 ημέρες).
Τι μπορώ να κάνω για να μην ξαναπάνε τα email από αποστολέα που γνωρίζω στον φάκελο spam/junk;
Γενικά, μία καλή τακτική για την αποφυγή απώλειας μηνυμάτων που δεν αποτελούν ανεπιθύμητη αλληλογραφία, είναι να ελέγχετε τακτικά τα μηνύματα στον spam/junk φάκελο και προαιρετικά να κάνετε χειροκίνητη εκκαθάριση. Εάν εντοπίσετε ένα μήνυμα που δεν είναι ανεπιθύμητο και το χρειάζεστε, μπορείτε να το σύρετε (drag & drop) στον φάκελο Inbox (Εισερχόμενα) ή σε οποιονδήποτε φάκελο επιθυμείτε.
Συνήθως οι email υπηρεσίες καθώς και οι εφαρμογές αλληλογραφίας, τοποθετούν μία ευδιάκριτη μπάρα στο πάνω μέρος του μηνύματος που παραδόθηκαν στον spam/junk φάκελο, μέσω της οποίας σας δίνουν τη δυνατότητα να πατήσετε “Not spam” ή “It’s not junk” ώστε το μήνυμα να μεταφερθεί στον φάκελο Inbox. Σε κάποιες περιπτώσεις, πατώντας κάποια από τις δύο παραπάνω επιλογές, η email διεύθυνση του αποστολέα προστίθεται αυτόματα στη λίστα ασφαλών αποστολέων (safe senders) ή αλλιώς στη whitelist.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα μηνύματα που θα προέρχονται από τον ίδιο αποστολέα, θα παραδίδονται στο εξής στον φάκελο Inbox (Εισερχόμενα).
Εάν θέλετε να δείτε περισσότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε έναν αποστολέα στη λίστα ασφαλών αποστολέων, ανατρέξτε παρακάτω στην αντίστοιχη ενότητα που αναφέρεται στον πάροχο του email σας.
Σημειώσεις:
- Εκτός από email διευθύνσεις, μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα των ασφαλών αποστολέων και ολόκληρους τομείς (domains), δηλαδή αντί για το “support@ip.gr” να προστεθεί το “ip.gr”.
- Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν τη διαχείριση του εκάστοτε email μέσω browser από την επίσημη σελίδα των παρόχων της υπηρεσίας email.
- Εάν το email σας λήγει σε hotmail.com, hotmail.gr, outlook.com, outlook.com.gr, msn.com, live.com ή windowslive.com, η σύνδεση γίνεται από τον ιστότοπο του Microsoft Outlook: https://outlook.live.com.