Υποστήριξη
Web Development

Πως κάνω αναβάθμιση στο Joomla site μου?

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του site σας να διατηρείτε πάντα την Joomla εφαρμογή σας ενημερωμένη στην τελευταία έκδοση. Είναι επίσης πολύ εύκολο να κάνετε αναβάθμιση μέσα στην κύρια έκδοση που χρησιμοποιείτε.

Για να το κάνουμε λίγο πιο κατανοητό, κάθε έκδοση Joomla γίνεται διαθέσιμη στο κοινό με τα εξής διακριτικά: [major].[minor].[maintenance]. Για παράδειγμα, η έκδοση 3.1.5 είναι major 3, minor 1 και maintenance 5. Η αναβάθμιση ανάμεσα στις εκδόσεις 3.x.x είναι μια απλή διαδικασία. Η αλλαγή όμως από μια major έκδοση σε μια άλλη, όπως από την 2.x στην 3.x λέγεται migration και είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία, την οποία παρόλα αυτά συστήνουμε θερμά.

  • Οι εκδόσεις Joomla
  • Αναβάθμιση Joomla μέσα στην ίδια major έκδοση
  • Migration από μια major έκδοση σε μια άλλη


Οι εκδόσεις Joomla

Η εφαρμογή Joomla έχει αυτή τη στιγμή δύο major εκδόσεις που υποστηρίζονται επίσημα, τις Joomla 2.5 and Joomla 3.x. Οι developers δουλεύουν πάνω και στις δύο εκδόσεις και παρέχουν ασφάλεια και διορθώσεις προβλημάτων και για τις δύο. Εάν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτές, θα πρέπει να ψάξετε για κάποια minor έκδοση (όπως η Joomla 2.5.x ή η Joomla 3.x). Η αναβάθμιση σε κάποια έκδοση μέσα στην ίδια major έκδοση γίνεται πολύ απλά μέσα από το Joomla administrator με ένα click.

Υπάρχουν επίσης οι παλιότερες εκδόσεις όπως οι Joomla 1.0 και Joomla 1.5, οι οποίες δεν υποστηρίζονται πλέον. Όλοι οι χρήστες αυτών των εκδόσεων θα ήταν καλό να τις αναβαθμίσουν σε Joomla 2.5 το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, όταν και η έκδοση 3.x φτάσει σε 3.5, θα γίνει η προτεινόμενη έκδοση για όλα τα Joomla sites και οι χρήστες του Joomla 2.5 θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν και αυτοί τα sites τους στη νέα έκδοση. Ωστόσο, η μετάβαση από μια major έκδοση Joomla σε μια άλλη δεν είναι μια διαδικασία του ενός κλικ και μπορει να χρειαστεί περισσότερη δουλειά, ειδικά σε πιο περίπλοκα sites.


Αναβάθμιση Joomla μέσα στην ίδια major έκδοση

Για να αναβαθμίσετε τη Joomla εφαρμογή σας, πρεπει να έχετε πρόσβαση στο Joomla administrative περιβάλλον:

https://yourdomain.com/administrator

Από τη στιγμή που συνδεθείτε σε αυτό, η Joomla 3 θα κάνει αυτόματα έλεγχο για νέες εκδόσεις στο επίσημο αρχείο της. Εάν υπάρχει κάποια νέα διαθέσιμη έκδοση, θα δείτε τη σχετική ειδοποίηση στην ενότητα Maintenance. Κάνετε κλικ στο σύνδεσμο Update now! για να προχωρήσετε. Ειδοποίηση θα δείτε επίσης πάνω από τα περιεχόμενα του Joomla administrator. Και εκεί μπορείτε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση, κάνοντας κλικ στο κουμπί Update now.

Joomla - αναβάθμιση

* Σημαντικό: καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, να πάρετε πρώτα ένα backup του site σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε επαναφορά, σε περίπτωση που η διαδικασία αναβάθμισης δεν ολοκληρωθεί σωστά.

Αφού κάνετε κλικ στο link, θα μεταφερθείτε στη σελίδα Joomla update. Εδώ μπορείτε να δείτε πληροφορίες για την τρέχουσα έκδοση Joomla που χρησιμοποιείτε και αυτή στην οποία θα κάνετε αναβάθμιση, το URL του πακέτου στο οποίο θα κάνετε αναβάθμιση και τη μέθοδο εγκατάστασης. Σε αυτό το βήμα δε θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αλλαγή, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις λειτουργούν όπως πρέπει. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί Install the update.

Joomla - εγκατάσταση αναβάθμισης

Σε λίγα λεπτά το Joomla site σας θα έχει αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση και θα μεταφερθείτε αυτόματα σε μια οθόνη με την επιβεβαίωση ότι η αναβάθμιση του site σας ήταν απολύτως επιτυχής.

Joomla - κατάσταση αναβάθμισης

Πατήστε τώρα στο κουμπί Purge cache για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία και να καθαρίσετε την cache από τυχόν προηγούμενες ρυθμίσεις.

Joomla - εκκαθάριση cache

Η αναβάθμισή σας έχει ολοκληρωθεί. Εάν επιστρέψετε στην αρχική σελίδα, θα δείτε πλέον ότι στο Maintenance αναφέρει ότι το site σας είναι ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση (up-to-date).

Joomla - αναβαθμισμένη έκδοση


Migration από μια major έκδοση σε μια άλλη

Η μετάβαση από μια major έκδοση σε μια άλλη μπορεί να είναι πιο δύσκολη διαδικασία, επειδή τα templates και τα extensions που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει είναι πιθανό να μην είναι συμβατά με τη νέα έκδοση Joomla. Αυτό σημαίνει ότι αφού τελειώσετε την μεταφορά, το περιεχόμενό σας θα έχει μεταφερθεί στη νέα έκδοση, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές ή να αναβαθμίσετε το template και τα extensions σας, πριν το site σας ξαναγίνει απόλυτα λειτουργικό.

* Σημαντικό: μην ξεκινήσετε τη μεταφορά πριν πάρετε το backup του Joomla site σας! Αυτό μπορεί να σας προφυλάξει από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του site σας, σε περίπτωση που κάποιο σημαντικό extension αποδειχθεί μη συμβατό με τη νέα έκδοση Joomla.

Σε αυτό τον οδηγό θα περιγράψουμε πως μπορείτε να μεταφέρετε το site σας από την έκδοση Joomla 2.5 στην έκδοση Joomla 3. Για να ξεκινήσετε τη μεταφορά, θα χρειαστεί πρώτα να κάνετε είσοδο στο administrative περιβάλλον. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε το link:

https://yoursite.com/administrator/index.php?option=com_joomlaupdate

Aυτό θα σας μεταφέρει κατευθείαν στη σελίδα Joomla Update. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη έκδοση για την έκδοση Joomla 3.x, θα χρειαστεί να αλλάξετε τη ρύθμιση σε short-term release settings για την επιλογή update server. Για να το κάνετε αυτό, κάνετε κλικ στο κουμπί Options.

Τώρα θα πρέπει να βλέπετε το παράθυρο Joomla Update Configuration. Από το μενού Update Server, επιλέξτε το Short Term Support. Στο τέλος, πατήστε Save & Close.

Μόλις κάνετε την αλλαγή σε short-term,η εφαρμογή θα προσπαθήσει άμεσα να εντοπίσει κάποια διαθέσιμη αναβάθμιση. Πατήστε το κουμπί Install the Update, για να προχωρήσετε με την αλλαγή έκδοσης.

Η εφαρμογή Joomla θα χρειαστεί λίγα λεπτά για να μεταφέρει το περιεχόμενό σας στη νέα έκδοση. Μην κλείσετε το παράθυρο του browser σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Στο τέλος, θα δείτε την επιβεβαίωση ότι η αναβάθμισή σας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης