Υποστήριξη
Web Development

Δημιουργήστε και επαναφέρετε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) της Joomla ιστοσελίδας σας

Η δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας της Joomla ιστοσελίδας σας είναι απλή διαδικασία. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα δεδομένα της ιστοσελίδας σας (αρχεία και βάση δεδομένων) από τον διακομιστή φιλοξενίας σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο διαχείρισης αρχείων. 

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα μπορέσετε γρήγορα και απλά να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας της ιστοσελίδας σας τοπικά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.

Αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων της ιστοσελίδας

Υπάρχουν δύο τρόποι να κατεβάσετε όλα τα αρχεία τις ιστοσελίδας σας από τον διακομιστή φιλοξενίας σας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. 

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω ενός προγράμματος πελάτη FTP με το οποίο θα μεταφέρετε όλα τα αρχεία στον σκληρό σας δίσκο. Ωστόσο αυτή η τεχνική έχει ένα μειονέκτημα. Αν τα αρχεία σας είναι πολλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος, διότι είναι πιο αργό να κατεβούν πολλά μικρά αρχεία από ότι ένα μεγάλο αρχείο (το Joomla από την εγκατάσταση του έχει 3000 αρχεία, προσθέστε σε αυτά και τα δεδομένα τις ιστοσελίδας σας και θα δείτε πως είναι αρκετά). 

Ο δεύτερος και γρηγορότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο File Manager μέσα από τον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας σας. Για να το κάνετε αυτό: 

  • Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο cPanel
  • και βρείτε το εργαλείο File Manager κάτω από την κατηγορία Files
  • Έπειτα πλοηγηθείτε στον φάκελο εγκατάστασης της Joomla ιστοσελίδας σας και επιλέξτε όλα τα αρχεία μέσα σε αυτόν. 
  • Τέλος κάντε κλικ στο κουμπί Compress στο πάνω μέρος της σελίδας. 
Με αυτόν τον τρόπο το εργαλείο του File Manager θα δημιουργήσει και θα αποθηκεύσει ένα συμπιεσμένο αρχείο .zip στην διαδρομή που θα ορίσετε εσείς.

Και πάλι μέσω του εργαλείου File Manager (ή ενός πελάτη FTP) μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το αρχείο στον σκληρό δίσκο του τοπικού υπολογιστή σας για μελλοντική χρήση. 

Αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας

Εκτός από τα αρχεία σας καλό θα ήταν να δημιουργήσετε και ένα αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας σας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας το εργαλείο phpMyAdmin του cPanel σας. 

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε το όνομα της βάσης δεδομένων σας καθώς και το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για αυτή. Αν δεν τα γνωρίζετε μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο configuration.php που είναι αποθηκευμένο στο κατάλογο εγκατάστασης του Joomla. Ανοίξτε το μέσω του File Manager και βρείτε τις παρακάτω τρεις γραμμές.

public $user = 'username';
public $password = 'password';
public $db = 'database';

Αυτές αντιστοιχούν στο όνομα χρήστη της βάσης δεδομένων = username , στον κωδικό πρόσβασης της βάσης δεδομένων = password και το όνομα της βάσης δεδομένων = database. Μόλις βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε μπορείτε να προχωρήσετε στην δημιουργία του αντιγράφου ασφαλείας.

  • Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο cPanel
  • και ανοίξτε το εργαλείο phpMyAdmin που θα βρείτε κάτω από την κατηγορία Databases.
  • Έπειτα επιλέξτε την βάση δεδομένων της ιστοσελίδας σας από το αριστερό μενού.
  • Στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Export στην κορυφή της σελίδας.
  • Αλλάξτε αν θέλετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εξαγωγής (δεν είναι απαραίτητο).
  • Τέλος κάντε κλικ στο κουμπί Go.

Μετά από λίγο το αντίγραφο ασφαλείας της βάσης δεδομένων σας θα είναι έτοιμο. Μπορείτε να το κατεβάσετε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τον File Manager του cPanel σας, όπως κάνατε προηγουμένως με το συμπιεσμένο αρχείο .zip των αρχείων σας.

Επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας

Σε περίπτωση που κάτι συμβεί στην ιστοσελίδα σας μπορείτε να επαναφέρετε και πάλι τα δεδομένα σας στον διακομιστή (server) φιλοξενίας σας ώστε να είναι διαθέσιμη και πάλι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Για να επαναφέρετε τα αρχεία τις ιστοσελίδας σας θα πρέπει να ανεβάσετε το συμπιεσμένο αρχείο .zip στον διακομιστή σας. Έπειτα διαγράψτε τα παλαιά αρχεία από τον φάκελο εγκατάστασης της Joomla ιστοσελίδας σας και αποσυμπιέστε το συμπιεσμένο αρχείο .zip μέσω του εργαλείου File Manager μέσα σε αυτόν κάνοντας κλικ στο αρχείο .zip και έπειτα στο κουμπί Extract επιλέγοντας την ως θέση τον φάκελο εγκατάστασης της Joomla ιστοσελίδας σας. 

Για την επαναφορά της βάσης δεδομένων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο phpMyAdmin. Κάντε κλικ στην βάση δεδομένων που επιθυμείτε να επαναφέρετε και διαγράψτε τους πίνακες μέσα σε αυτήν. Έπειτα κάντε κλικ στο κουμπί Import και ανεβάστε το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα. 


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης