Υποστήριξη
Web Development

Μέτρα για πρόληψη ασφάλειας στην ιστοσελίδα σας

Ένα σημαντικό θέμα που θα ήταν καλό να σκέφτεστε συχνά είναι η ασφάλεια της ιστοσελίδας σας. Παρακάτω είναι μερικές προφυλάξεις που θα μπορούσατε να λάβετε για να προφυλαχθείτε από προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν το site σας και τον τρόπο που λειτουργείτε διαδικτυακά.

Αντίγραφα ασφαλείας

Είναι σημαντικό να δημιουργείτε συχνά αντίγραφα ασφαλείας της ιστοσελίδας σας. Το cPanel περιλαμβάνει ένα εύκολο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε αντίγραφα της βάσεις δεδομένων, των e-mail και των αρχείων σας. Στην ενότητα Backup θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη λήψη backup στο cPanel.

Πιθανές ευπάθειες στον κώδικα της ιστοσελίδας σας

Μία συνήθης τακτική στην κατασκευή ιστοσελίδων είναι η χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα στην βάση των οποίων χτίζονται απλές ή και πολυσύνθετες ιστοσελίδες. Τέτοια λογισμικά είναι τα γνωστά σε όλους μας Joomla, Drupal, Wordpress κ.ά. που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά και είναι ελεύθερα διαθέσιμα για οποιονδήποτε θέλει να τα κατεβάσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Στον αντίποδα των πλεονεκτημάτων που έχουν αυτές οι εφαρμογές (εύκολο setup, χαμηλό κόστος εκκίνησης) συναντάμε τα πιθανά κενά ασφαλείας που ενίοτε παράγουν. Η μεγάλη πληγή αυτών των συστημάτων είναι το γεγονός ότι ο κώδικάς τους είναι διαθέσιμος στους πάντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και άτομα που θέλουν να επωφεληθούν πιθανών ευπαθειών και να μολύνουν ιστοσελίδες και υπολογιστές χρηστών, με απώτερο σκοπό το παράνομο κέρδος και την υποκλοπή δεδομένων. Για το λόγο αυτό οι κοινότητες που υποστηρίζουν εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, διαθέτουν συχνά ενημερώσεις ασφαλείας με τις οποίες προσπαθούν να θωρακίσουν τις εφαρμογές τους από ευπάθειες που ανακαλύπτονται.

Στα λογισμικά ανοικτού κώδικα είναι απαραίτητο να αναβαθμίζετε την εφαρμογή σας στην τελευταία έκδοση που έχει εκδοθεί από την κοινότητα που την υποστηρίζει, καθότι το πιθανότερο είναι η τελευταία έκδοση να καλύπτει κενά ασφαλείας της προηγούμενης έκδοσης μαζί με τα όποια νέα χαρακτηριστικά ενδεχομένως περιλαμβάνει.

Κάποιες ιστοσελίδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε για θέματα ευπαθειών ασφαλείας στα πιο γνωστά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και plugin τους είναι:

Είναι επίσης εξίσου σημαντικό τα plugins/extensions/modules που έχετε στην ιστοσελίδα σας να είναι ενημερωμένα.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λογισμικά που προέρχονται από μη έγκυρες πηγές, ή είναι σπασμένα όπως συχνά λέμε στο διαδίκτυο.

Ευπάθειες στο λογισμικό του προσωπικού σας υπολογιστή

Συνίσταται το λογισμικό του υπολογιστή σας να είναι και αυτό αναβαθμισμένο, τόσο σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών που τρέχουν σε αυτό. Τα μεγαλύτερα κενά ασφαλείας στους υπολογιστές προκύπτουν από ανενημέρωτες εφαρμογές που έχουν επικοινωνία με το διαδίκτυο (π.χ. ανενημέρωτος flash player κ.α.).

Η πληροφορική αλλάζει κάθε μέρα, ειδικά η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το ενημερωμένο λογισμικό, στον υπολογιστή σας αλλά και στο server φιλοξενίας σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ασφαλίσετε την ιστοσελίδα και τον προσωπικό σας υπολογιστή. Η τακτική σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς και κακόβουλο λογισμικό και η λήψη αντιγράφων ασφαλείας της ιστοσελίδας σας μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. Με αυτό το τρόπο κρατάτε μακριά κακόβουλους χρήστες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ευπάθειες του λογισμικού σας για να κάνουν κακό στο δικτυακό σας τόπο και πιθανόν και στον προσωπικό σας υπολογιστή.

IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης