Web Development
Διαγραφή, εγκατάσταση και επανεγκατάσταση του Wordpress χωρίς απώλεια περιεχομένου.
Επανεγκατάσταση του πυρήνα του WordPress
Αν έχετε διαπιστώσει κάποια δυσλειτουργία στο WordPress site σας και υπάρχει κάποιος μηχανισμός που δεν λειτουργεί, υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί κάποιο σφάλμα στην εφαρμογή σας και να έχει κατακερματιστεί (καταστραφεί) κάποιο αρχείο της εγκατάστασης του WordPress.
Αρχικά είναι καλό να έχετε μια εκτίμηση αν η δυσλειτουργία ωφείλεται σε παραβίαση ή σε κάποια άλλη διαχειριστική ενέργεια όπως μια αναβάθμιση που έμεινε στη μέση, ένα νέο plugin που εγκαταστήσατε ή κάποια αλλαγή στο theme που ενδεχομένως δοκιμάσατε.
Σε περίπτωση που το site σας έχει παραβιαστεί ή δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποια άλλη πηγή στην οποία να αποδίδεται η δυσλειτουργία, τότε καλό θα ήταν να εφαρμόσετε μία σειρά από μέτρα. Ένα απ' αυτά είναι και η επανεγκατάσταση του πυρήνα του WordPress.
Δείτε στη συνέχεια δύο εναλλακτικούς τρόπους επανεγκατάστασης του βασικού πυρήνα του WordPress, χωρίς να χάσετε το περιεχόμενο, τα plugin και τις ρυθμίσεις του θέματος του site σας.
#1ος τρόπος: Από το Dashboard
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί, θα έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία το Wordpress και το περιεχόμενο σας θα είναι στη θέση του!
#2ος τρόπος: Με χρήση του FTP
Αν παρουσιάστηκε κάποιο σφάλμα το οποίο δεν σας αφήνει να έχετε πρόσβαση στο διαχειριστικό περιβάλλον για να κάνετε το re-install όπως δείξαμε παραπάνω, τότε μία καλή λύση θα ήταν η χρήση του FTP. Για περισσότερες οδηγίες σχετικά με την χρήση του FTP, δείτε το σχετικό άρθρο στη γνωσιακή βάση.- Από το site του Wordpress κατεβάζετε την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του Wordpress (συνιστάται!!).
- Αφού αποσυμπιέσετε το αρχείο, θα χρησιμοποιήσετε έναν FTP client, όπως το Filezilla και θα ανεβάσετε όλα τα αρχεία εκτός από αυτά τα οποία περιλαμβάνουν το περιεχόμενο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να παραλείψετε το ανέβασμα του φακέλου wp-content και του αρχείου wp-config.php
- Aφού ολοκληρωθεί το ανέβασμα των αρχείων θα έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία το νέο Wordpress σας.
Εγκατάσταση από την αρχή
- Διαγράφετε τα αρχεία σας είτε με χρήση FTP που αναφέρθηκε και παραπάνω, είτε μέσα από τον File Manager. Στο παράδειγμα αυτό, έχουμε κάνει εγκατάσταση το site μας μέσα σε υποφάκελο του public_html, τον φάκελο wordpress, οπότε διαγράφουμε όλον τον φάκελο, είτε κάνοντας δεξί κλικ πάνω στον φάκελο, είτε επιλέγοντας τον φάκελο και το κουμπί Delete, όπως φαίνεται στην εικόνα.
- Ακολουθεί η διαγραφή της βάσης που γίνεται μέσα από το cPanel. Επιλέγετε την ενότητα Databases, στη συνέχεια MYSQL Databases και επιλέγετε τη βάση που θέλετε να διαγράψετε, πατώντας Delete. Ενδεχομένως να θέλετε να διαγράψετε και τον χρήστη της βάσης αν αυτός δεν σχετίζεται με άλλη βάση δεδομένων.
- Θα πρέπει να δημιουργήσετε αρχικά τη βάση δεδομένων σας. Δημιουργείτε μία βάση δεδομένων, ένα χρήστη της βάσης και συνδέετε το χρήστη με τη βάση, δίνοντάς του τα απαραίτητα δικαιώματα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από το cPanel > Databases > MYSQL Databases. Δείτε τα βήματα στις παρακάτω εικόνες.
2.Δημιουργία χρήστη για τη Βάση Δεδομένων
- Για την εγκατάσταση των αρχείων του Wordpress μπορείτε να την ολοκληρώσετε με τη χρήση του FTP -όπως δείξαμε παραπάνω, αλλά περιλαμβάνοντας όλα τα αρχεία και τους φακέλους- είτε κάνοντας upload τα αρχεία του Wordpress, με τη χρήση του File Manager.
Αυτόματη εγκατάσταση
Για την εγκατάσταση:
Αφού συνδεθείτε στο cPanel στην ενότητα Web Applications θα δείτε την αγαπημένη σας εφαρμογή. Κάνοντας click πάνω στην εφαρμογή θα δείτε την επόμενη οθόνη όπου μπορείτε στη συνέχεια να πατήσετε στο κουμπί εγκατάστασης της εφαρμογής.
Για τη διαγραφή της εφαρμογής: