Υποστήριξη
Web Development

Διαγραφή, εγκατάσταση και επανεγκατάσταση του Wordpress χωρίς απώλεια περιεχομένου.
Επανεγκατάσταση του πυρήνα του WordPress

Αν έχετε διαπιστώσει κάποια δυσλειτουργία στο WordPress site σας και υπάρχει κάποιος μηχανισμός που δεν λειτουργεί, υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί κάποιο σφάλμα στην εφαρμογή σας και να έχει κατακερματιστεί (καταστραφεί) κάποιο αρχείο της εγκατάστασης του WordPress.

Αρχικά είναι καλό να έχετε μια εκτίμηση αν η δυσλειτουργία ωφείλεται σε παραβίαση ή σε κάποια άλλη διαχειριστική ενέργεια όπως μια αναβάθμιση που έμεινε στη μέση, ένα νέο plugin που εγκαταστήσατε ή κάποια αλλαγή στο theme που ενδεχομένως δοκιμάσατε.

Σε περίπτωση που το site σας έχει παραβιαστεί ή δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποια άλλη πηγή στην οποία να αποδίδεται η δυσλειτουργία, τότε καλό θα ήταν να εφαρμόσετε μία σειρά από μέτρα. Ένα απ' αυτά είναι και η επανεγκατάσταση του πυρήνα του WordPress.

Δείτε στη συνέχεια δύο εναλλακτικούς τρόπους επανεγκατάστασης του βασικού πυρήνα του WordPress, χωρίς να χάσετε το περιεχόμενο, τα plugin και τις ρυθμίσεις του θέματος του site σας.


 #1ος τρόπος: Από το Dashboard

O πιο εύκολος τρόπος είναι να κάνετε re-install τον πυρήνα του Wordpress μέσα από το διαχειριστικό του περιβάλλον. Από τον πίνακα ελέγχου θα πάτε στην ενότητα Updates ή αλλιώς Ενημερώσεις και θα επιλέξετε το Re-install Now, όπως φαίνεται στην εικόνα.Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί, θα έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία το Wordpress και το περιεχόμενο σας θα είναι στη θέση του!

#2ος τρόπος: Με χρήση του FTP

Αν παρουσιάστηκε κάποιο σφάλμα το οποίο δεν σας αφήνει να έχετε πρόσβαση στο διαχειριστικό περιβάλλον για να κάνετε το re-install όπως δείξαμε παραπάνω, τότε μία καλή λύση θα ήταν η χρήση του FTP. Για περισσότερες οδηγίες σχετικά με την χρήση του FTP, δείτε το σχετικό άρθρο στη γνωσιακή βάση.
  • Από το site του Wordpress κατεβάζετε την τελευταία διαθέσιμη έκδοση του Wordpress (συνιστάται!!). 
  • Αφού αποσυμπιέσετε το αρχείο, θα χρησιμοποιήσετε έναν FTP client, όπως το Filezilla και  θα ανεβάσετε όλα τα αρχεία εκτός από αυτά τα οποία  περιλαμβάνουν το περιεχόμενο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να παραλείψετε το  ανέβασμα του φακέλου wp-content και του  αρχείου wp-config.php
  • Aφού ολοκληρωθεί το ανέβασμα των αρχείων θα έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία το νέο Wordpress σας.

Εγκατάσταση από την αρχή

Αν όλα έχουν πάει στραβά και δεν είχατε κάνει πολλή δουλειά στο site σας, τότε μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με μια νέα και καθαρή εγκατάσταση του WordPress.

Στην περίπτωση αυτή το περιεχόμενο διαγράφεται οριστικά και ξεκινάτε από την αρχή. Αρχικά θα πρέπει να διαγράψετε την εγκατάσταση του Wordpress και στη συνέχεια τη βάση δεδομένων που σχετίζεται με την εγκατάσταση αυτή. Αναλυτικά:
  • Διαγράφετε τα αρχεία σας είτε με χρήση FTP που αναφέρθηκε και παραπάνω, είτε μέσα από τον File Manager. Στο παράδειγμα αυτό, έχουμε κάνει εγκατάσταση το site μας μέσα σε υποφάκελο του public_html, τον φάκελο wordpress, οπότε  διαγράφουμε όλον τον φάκελο, είτε κάνοντας δεξί κλικ πάνω στον φάκελο, είτε επιλέγοντας τον φάκελο και το κουμπί Delete, όπως φαίνεται στην εικόνα.
  • Ακολουθεί η διαγραφή της βάσης που γίνεται μέσα από το cPanel. Επιλέγετε την ενότητα Databases, στη συνέχεια MYSQL Databases και επιλέγετε τη βάση που θέλετε να διαγράψετε, πατώντας Delete. Ενδεχομένως να θέλετε να διαγράψετε και τον χρήστη της βάσης αν αυτός δεν σχετίζεται με άλλη βάση δεδομένων.
Αφού διαγραφούν αρχεία και βάση, τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εγκατάσταση.

Για την εγκατάσταση:
  • Θα πρέπει να δημιουργήσετε αρχικά τη βάση δεδομένων σας. Δημιουργείτε μία βάση δεδομένων, ένα χρήστη της βάσης και συνδέετε το χρήστη με τη βάση, δίνοντάς του τα απαραίτητα δικαιώματα.  Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από το cPanel > Databases > MYSQL Databases. Δείτε τα βήματα στις παρακάτω εικόνες.
1. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων


2.Δημιουργία χρήστη για τη Βάση  Δεδομένων3. Σύνδεση χρήστη με τη Βάση Δεδομένων


Στη γνωσιακή μας βάση, θα δείτε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση της  βάση δεδομένων σας.
  • Για την εγκατάσταση των αρχείων του Wordpress μπορείτε να την ολοκληρώσετε με τη χρήση του FTP -όπως δείξαμε παραπάνω, αλλά περιλαμβάνοντας όλα τα αρχεία και τους φακέλους-  είτε κάνοντας upload τα αρχεία του Wordpress, με τη χρήση του File Manager

Αυτόματη εγκατάσταση

Η  ΙP.GR στα πακέτα φιλοξενίας της, δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να εγκαταστήσουν αλλά και να διαγράψουν με λίγα μόνο click την εφαρμογή που επιθυμούν.

Για την εγκατάσταση:
Αφού συνδεθείτε στο cPanel στην ενότητα Web Applications θα δείτε την αγαπημένη σας εφαρμογή. Κάνοντας click πάνω στην εφαρμογή θα δείτε την επόμενη οθόνη όπου μπορείτε στη συνέχεια να πατήσετε στο κουμπί εγκατάστασης της εφαρμογής. 


Η εγκατάσταση γίνεται με τη χρήση του Installatron, το οποίο δίνει τη δυνατότητα με ελάχιστα click να ολοκληρώσετε την εγκατάστασή σας.

Για τη διαγραφή της εφαρμογής:
Μέσα από το cPanel στην ενότητα Web Applications, βρίσκετε τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας και  ξεκινάτε τη διαγραφή της εφαρμογής πατώντας το κουμπί uninstall. Η διαγραφή θα διαρκέσει λιγότερο από 1 λεπτό.IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης