Υποστήριξη
Web Development

Δεν μπορώ να δω το site μου - βλέπω λευκή σελίδα!
Βλέπω λευκή οθόνη | δεν ανοίγει το site μου | πως να το διορθώσω

Αν το site σας σταμάτησε να λειτουργεί ξαφνικά ή εμφανίζει λευκή / κενή οθόνη, τότε το παρακάτω άρθρο ίσως μπορέσει να σας βοηθήσει.

Ενεργοποίηση του display_errors της PHP.

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι συνδέεστε κανονικά στον διακομιστή (server) που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας καθότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει μπλοκαριστεί η IP διεύθυνση του δικτύου σας στον server και για αυτόν τον λόγο να μην βλέπετε την ιστοσελίδα σας. Για να ελέγξετε αν η IP σας είναι μπλοκαρισμένη στον server ακολουθείστε τις οδηγίες της σελίδας.

Εάν η IP διεύθυνσή σας δεν είναι μπλοκαρισμένη στον server τότε ενδέχεται η ιστοσελίδα σας να έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Προκειμένου να ελέγξετε αν η εφαρμογή παράγει κάποιο σφάλμα στον διακομιστή  μπορείτε να ενεργοποιήσετε το display_errors της PHP στον server ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδεθείτε στο cPanel του πακέτου hosting σας πληκτρολογώντας τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας ακολουθούμενη από το λεκτικό /cpanel (π.χ https://www.example.com/cpanel). Στη σελίδα αυτή θα σας ζητηθεί Username και Password, στοιχεία τα οποία σας έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά με email κατά την αγορά του πακέτου hosting. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας τα στοιχεία σύνδεσης ακολουθήστε τη διαδικασία υπενθύμισης κωδικού.
  2. Μόλις συνδεθείτε στο cPanel, εντοπίστε την ενότητα SOFTWARE και κάντε κλικ στην επιλογή Select PHP Version.
  3. Στο καινούργιο παράθυρο που άνοιξε κάντε κλικ στον σύνδεσμο Switch to PHP Options.
  4. Εντοπίστε την επιλογή display_errors στη λίστα με τις παραμέτρους και αλλάξτε τη ρύθμιση από Off σε On και κάντε κλικ στο κουμπί Apply. Τέλος, κάντε click στο κουμπί Save στο τέλος της λίστας.

Αφού έχετε ενεργοποιήσει το display_errors ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία, μπορείτε να μεταβείτε πλέον στην ιστοσελίδα σας με τη χρήση φυλλομετρητή (browser - chrome, firefox κ.ά.) και να ελέγξετε αν εμφανίζεται κάποιο μήνυμα σφάλματος στην οθόνη σας.

Αν έχει εμφανιστεί κάποιο μήνυμα σφάλματος, διαβάστε το προσεκτικά και προσπαθήστε να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις στην εφαρμογή σας. Αν δεν γνωρίζετε πως να επιλύσετε το πρόβλημα που διαπιστώνετε, ίσως είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο τεχνικό / προγραμματιστή.


Εξακολουθώ να βλέπω λευκή σελίδα - τι μπορεί να συμβαίνει;

Αν έχετε ενεργοποιήσει display_errors στο cPanel σας, αλλά η εφαρμογή σας εξακολουθεί να εμφανίζει λευκή σελίδα, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο κώδικας της ιστοσελίδας σας επαναορίζει το display_errors σε OFF και με αυτόν τον τρόπο υπερκαλύπτεται η ρύθμιση του cPanel.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να καταφέρετε να δείτε τελικά αν η σελίδα σας παράγει κάποιο php error, θα χρειαστεί να εντοπίσετε το αρχείο παραμετροποίησης της εφαρμογής σας και να ελέγξετε αν υπάρχει εκεί κάποια ρύθμιση ως προς την εμφάνιση σφαλμάτων ή μη.

Οι περισσότερες εφαρμογές έχουν κάποιο αρχείο config.php ή configuration.php ή κάποιο άλλο με παρεμφερή ονομασία. Εντοπίστε το αντίστοιχο αρχείo ρυθμίσεων της δικής σας εφαρμογής και ελέγξτε αν ορίζεται σε αυτό η τιμή της ρύθμισης display_errors.

Μπορείτε να ορίσετε και χειροκίνητα σε επίπεδο php (runtime scope) την τιμή της παραμέτρου display_errors, γράφοντας στο αρχείο παραμετροποίησης της εφαρμογής σας τον κώδικα:

<?php

ini_set("display_errors", "on");

?>

Σε περίπτωση που η εφαρμογή σας επαναορίζει την τιμή της παραμέτρου display_errors σε επόμενο στάδιο της ροής εκτέλεσης του προγράμματος ενδέχεται να εξακολουθείτε να βλέπετε λευκή σελίδα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε βήμα-βήμα την ροή εκτέλεσης του κώδικα της εφαρμογής σας και να εντοπίσετε το σημείο επαναορισμού της ρύθμισης display_errors. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί η εμφάνιση πιθανών σφαλμάτων στην οθόνη.

Αν συναντάτε δυσκολίες και δεν μπορείτε να εμφανίσετε εν τέλει τα σφάλματα στην οθόνη, τότε ενδεχομένως η σύμπραξη ενός εξειδικευμένου τεχνικού να είναι απαραίτητη.

Σφάλμα στην php  ή σφάλμα στον server;

Η λευκή σελίδα είναι συνήθως σφάλμα στην php. Αν υπάρχει κάποιο σφάλμα παραμετροποίησης στον server τότε θα εμφανιστεί κάποια διαφορετική σελίδα με σχετική αναφορά σε σφάλμα παραμετροποίησης της σειράς 5xx. Σε αυτήν την περίπτωση τα πιθανά ενδεχόμενα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν να αναλυθούν στα πλαίσια του τρέχοντος οδηγού, οπότε μία επικοινωνία με την εταιρεία φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας ενδεχομένως να βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος.

Η λευκή σελίδα πρακτικά σημαίνει ότι το site σας έχει κάποιο (οπτικό αποτέλεσμα) output, το οποίο όμως αποκόπτεται στην περίπτωση σφάλματος, εξού και το κενό output (λευκή σελίδα).

Ενεργοποίηση του log_errors της PHP.

Εάν μετά την παραπάνω διαδικασία η ιστοσελίδα σας δείχνει ακόμα λευκή σελίδα χωρίς κάποιο λεκτικό ή κείμενο υπάρχει και άλλη λύση για την καταγραφή των σφαλμάτων που ενδεχομένως αυτή παρουσιάζει.

Ενεργοποιήστε το log_errors που βρίσκεται στην λίστα με τις παραμέτρους της PHP (Εικόνα #3). Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο error_log το οποίο καταγράφει τα errors της ιστοσελίδας σας κάθε φορά που ανοίγει. Κάντε εκ νέου refresh την σελίδα σας και αναζητήστε το error_log αρχείο μέσα από τον File Manager του cPanel σας.

Το παραπάνω αρχείο βρίσκεται είτε μέσα στο public_html ή σε κάποιον άλλον φάκελο στον οποίο έγινε το refresh.

π.χ. Αν το refresh έγινε στον φάκελο https://www.example.com/administrator τότε το error_log θα βρίσκεται μέσα στον φάκελο public_html/administrator.

Συνήθη σφάλματα - errors.

Στη συνέχεια περιγράφονται μερικά από τα συνήθη προβλήματα πίσω από μια λευκή σελίδα:

  • Parse Error (Syntax Error): Λάθος στη σύνταξη του κώδικα της σελίδας.
    Λύση: Εντοπίζουμε την γραμμή και το αρχείο το οποίο υποδεικνύει το error και ελέγχουμε τη σύνταξη.
  • Fatal Error: Λάθος στην εκτέλεση του κώδικα.
    Λύση: Τα fatal errors είναι αυτά τα οποία συνήθως αποκαλούμε errors στην php. Εμφανίζονται όταν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν επιτρέπει η php (π.χ προσπαθούμε να "καλέσουμε" μία συνάρτηση (function) που δεν υπάρχει). Ελέγχουμε το αρχείο που μας υποδεικνύει το error για να καταλάβουμε τι πήγε στραβά. Είναι πιθανό η εφαρμογή σας να εμφανίσει κάποια στιγμή Fatal error όταν κάνετε αναβαθμίσεις (updates / upgrades) ή εγκαταστάσεις νέων προσθέτων (plugins, modules κ.ά.).  Αν λοιπόν η εφαρμογή σας έπαψε ξαφνικά να λειτουργεί, ελέγξτε αν έγινε πρόσφατα κάποιο update σε αυτήν. Καλό θα ήταν πριν προσπαθήσετε να κάνετε κάποια δομική αλλαγή στην ιστοσελίδα σας, να πάρετε πρώτα ένα backup του λογαριασμού σας για να έχετε τη δυνατότητα επαναφοράς σε περίπτωση σφάλματος.
  • Warning Error: προειδοποίηση της php.
    Λύση: Συνήθως βλέπουμε προειδοποιήσεις (warnings) όταν η php προσπαθεί να συμπεριλάβει (include) αρχεία που δεν υπάρχουν. Ελέγχουμε ότι το αρχείο το οποίο "ψάχνει" η php υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.
  • Notice Errors: ενημερώσεις της php.
    Λύση: Συνήθως βλέπουμε αυτά τα errors όταν προσπαθούμε να "καλέσουμε" μία μεταβλητή η οποία δεν έχει δηλωθεί στην ροή εκτέλεσης του κώδικα της ιστοσελίδας. Ανάλογα με το site αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο αρχείο λείπει ή έχει τροποποιηθεί πρόσφατα.





IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης