Υποστήριξη
Web Development

X-Ray Αξιολόγηση και μέτρηση χρόνου απόδοσης ιστοσελίδας

Η αξιολόγηση μιας ιστοσελίδας είτε γίνεται από άνθρωπο είτε γίνεται από κάποια μηχανή αναζήτησης όπως της Google, ξεκινάει πάντα από την μελέτη του χρόνου απόκρισης της ιστοσελίδας.

Ο χρόνος αυτός επιμερίζεται σε επιμέρους χρόνους, όπως χρόνος αρχικής απόκρισης του server + τον χρόνο του δικτύου (Time to first byte), ο χρόνος που γίνεται δόμηση της σελίδας στον browser του επισκέπτη (blocking time) καθώς και ο χρόνος συνολικής φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα εργαλείων μέσω των οποίων μπορείτε να μετρήσετε τους χρόνους της ιστοσελίδας σας, αλλά σε κανένα εξωτερικό εργαλείο δεν μπορεί να υπάρξει εξήγηση των καθυστερήσεων που μπορεί να υπάρξουν εντός server.

Οι εντός server καθυστερήσεις περιέχονται στον χρόνο αρχικής απόκρισης του server (Time to first byte) και τα διάφορα εργαλεία απλά καταγράφουν αυτόν τον χρόνο, χωρίς όμως να μπορούν να αναλύσουν τι ακριβώς έγινε στον server και πως επιμερίζεται ο συγκεκριμένος χρόνος. Αυτό είναι και το αναμενόμενο, καθότι τα εξωτερικά εργαλεία δεν έχουν πρόσβαση στις εσωτερικές διεργασίες του server και δεν μπορούν να γνωρίζουν σε πόσο χρόνο ολοκληρώθηκε η καθεμία.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται συνοπτικά το X-Ray Module, το οποίο μπορείτε να βρείτε διαθέσιμο στα πακέτα hosting της εταιρείας μας, στις σειρές Business Line και Semi Dedicated Line.

X-RAY

Το X-Ray Module, είναι ένας μηχανισμός του λειτουργικού συστήματος CloudLinux, ο οποίος κάνει χρονομέτρηση όλων των διεργασιών που διενεργήθηκαν κατά το άνοιγμα μια ιστοσελίδας. Η πληροφόρηση που δίνει έχει ως σημείο αναφοράς τον χρόνο και καταδεικνύει τις πηγές καθυστέρησης της ιστοσελίδας.

Έναρξη καταγραφής

 1. Κάντε είσοδο στο cPanel.
 2. Έπειτα επιλέξτε το κουμπί X-RAY μέσα από την ενότητα SOFTWARE.

  X-RAY module

 3. Κάντε κλικ στο κουμπί Start tracing.

  X-RAY Start tracing

 4. Εισάγετε τις ρυθμίσεις που θέλετε για τον συγκεκριμένο κύκλο ελέγχων.

  - Επιλέξτε το domain από τη λίστα "Url" και εν συνεχεία γράψτε "/*" στο πεδίο Specify Mask.

  - Πιο κάτω ορίστε το πλήθος των requests που θέλετε να αναλυθούν, π.χ. 20.

  Με αυτές τις ρυθμίσεις θα μελετηθούν τα 20 επόμενα requests που θα καταγραφούν στην ιστοσελίδα.

  X-RAY Trace settings

 5. Κάντε κλικ στο εικονίδιο προβολής αποτελεσμάτων.

  X-RAY View results

 6. Στη συνέχεια ακολουθεί η λίστα με τα 20 requests που έχουν αναλυθεί. Το X-Ray χαρακτηρίζει ως Slow όποιο Page View διήρκεσε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο (1 sec) και σαν normal τα πιο σύντομα. Επάνω στη λίστα θα βρείτε τα πιο αργά requests. Κάνοντας κλικ σε καθένα από αυτά παρέχεται λεπτομερής ανάλυση της χρονικής κατανομής σε όλους τους επιμέρους μηχανισμούς. Αυτήν την αναφορά μπορείτε να την κατεβάσετε και σε pdf μορφή για το αρχείο σας.

  X-RAY Trace analysis

 7. Ανοίγοντας μία από τις αναφορές της λίστας, θα δείτε την ανάλυση που έχει καταγραφεί για αυτήν.

  X-RAY Trace analysis

  Στη συγκεκριμένη εικόνα το X-RAY έχει αντιληφθεί ότι αναλύει ένα WordPress page view και το έχει χαρακτηρίσει ως Slow καθότι διήρκεσε 2.43 sec. Στην ανάλυση που ακολουθεί φαίνεται πόσο χρόνο αφιέρωσε σε κάθε module του WordPress και σε ποιες συναρτήσεις της εφαρμογής. Στα πλαίσια αυτής της αναφοράς θα βρείτε τις ακόλουθες καταγραφές:

  • Top software modules/plugins by execution time
  • Top database queries by execution time
  • Other system functions

  Παρακολουθώντας την ανάλυση μερικών αναφορών γίνεται εύκολα αντιληπτό αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που καθυστερεί σταθερά την ιστοσελίδα και σε ποια σημεία. Με αυτόν τον τρόπο είναι πλέον πολύ εύκολο να γνωρίσετε προς τα που να στρέψετε την προσοχή σας, εφόσον θέλετε να βελτιώσετε τον χρόνο απόκρισης της ιστοσελίδας. Το X-RAY θα καταδείξει το πρόβλημα, η επίλυση όμως του προβλήματος γίνεται πάντοτε από τον διαχειριστή του εκάστοτε ιστοτόπου και τους τεχνικούς που τον συντηρούν.


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης