FAQ -> Linux


 • Τι είναι το Linux;
  Είναι ένα δωρεάν, ανοικτού κώδικα λειτουργικό σύστημα παρόμοιο με άλλα UNIX συστήματα που ξεκίνησε από τον Φιλανδό Linus Torvalds και την βοήθεια πολλών εθελοντών προγραμματιστών. Το Linux αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες και σημαντικότερες λύσεις στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων σήμερα, τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλο ποσοστό στην αγορά των servers και όχι μόνο. Ιδιαιτερότητα του Linux είναι ότι δεν είναι εμπορικό προϊόν και μπορεί να διανεμηθεί (αντιγραφεί) εύκολα.
 • Τι είναι ο πυρήνας (kernel) του Linux;
  Ο πυρήνας (kernel) είναι το κομμάτι του λειτουργικού συστήματος που επικοινωνεί με τις συσκευές, τον επεξεργαστή, παρέχει το σύστημα αρχείων, τη δικτύωση και γενικά είναι υπεύθυνος για όλες τις χαμηλού επιπέδου λειτουργίες. Ο πυρήνας, ουσιαστικά, είναι απλώς ένα πρόγραμμα κατασκευασμένο έτσι ώστε να ελέγχετε τον υπολογιστή σας.
 • Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Linux;
  Βασικά θετικά χαρακτηριστικά του Linux είναι το multitasking, η συμμετρική παράλληλη επεξεργασία, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η δικτυακή υποστήριξη, η πλήρης παραμετροποίησή του σε ανάλογες ανάγκες και άλλα που βρίσκονται ενσωματωμένα στον πυρήνα του συστήματος. Στα αρνητικά χαρακτηριστικά μπορούμε να συγκαταλέξουμε την μειωμένη φιλικότητα και την πολυπλοκότητα εγκατάστασης και ρύθμισης του συστήματος προς τους απλούς χρήστες, αν και τελευταίως οι εταιρίες που διανέμουν το λειτουργικό φροντίζουν να κάνουν την εγκατάσταση και ρύθμιση του συστήματος όσο πιο απλή γίνεται. Η πολυπλοκότητα αυτή βέβαια είναι αναμενόμενη αφού όπως είπαμε το σύστημα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο.
 • Από πού μπορώ να πάρω το Linux;
  Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες μέρη από όπου μπορείτε να πάρετε το Linux, επειδή υπάρχουν εκατοντάδες "εκδόσεις" ή διανομές του Linux. Εάν ωστόσο θελήσετε Linux επειδή εξετάζετε τις εναλλακτικές λύσεις για Microsoft Windows ή Macintosh OS για την καθημερινή χρήση του υπολογιστή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μια έκδοση του Linux το αποκαλούμενο "Knoppix", το οποίο θα αρχίσει την εκκίνηση από το CD και δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί.
 • Τι είναι μια διανομή του Linux;
  Μια "διανομή" Linux είναι μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Linux που γίνεται ειδικά από μια επιχείρηση, μια οργάνωση ή ένα άτομο. Αυτό που όλοι έχουν από κοινού είναι ότι χρησιμοποιούν τον πυρήνα (kernel) του Linux. Από εκεί και πέρα, κάθε υπεύθυνος για την ανάπτυξη θα προσθέσει τα προγράμματά του, τα εργαλεία και άλλες εφαρμογές. Μερικές διανομές προορίζονται για συγκεκριμένες χρήσεις ενώ άλλες προορίζονται για το ευρύ κοινό.
 • Ποια διανομή Linux είναι η καλύτερη;
  Δεν υπάρχει η "καλύτερη" διανομή Linux γιατί η επιλογή μιας διανομής εξαρτάται κυρίως από την χρήση της, ανάλογα με το ποιες ανάγκες θέλει να ικανοποιήσει κάθε χρήστης. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για χρήση γραφείου (desktop) συνιστάται μια διανομή Ubuntu, ενώ αν πρόκειται για χρήση σε κάποιον server τότε προτείνεται μια διανομή CentOS.
 • Τι είναι το Shell του Linux/Unix;
  Το κέλυφος (shell) είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει μια επιφάνεια εργασίας κειμένου για το χρήστη και το οποίο προσπαθεί να καταλάβει τι πληκτρολογούμε στην γραμμή εντολών. Στο Linux υπάρχουν πολλά κελύφη, αλλά τρία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά: * bash * zsh * tcsh. Το bash είναι το προκαθορισμένο κέλυφος του Linux και το ευρέως χρησιμοποιούμενο, αν και δεν προσφέρεται για την διαχείριση των πιο «εσωτερικών» λειτουργιών των άλλων κελυφών. Το Zshell (zsh) είναι το κέλυφος με τα περισσότερα χαρακτηριστικά και είναι ιδανικό για κάθε χρήστη που θέλει να έχει όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Το tcsh βασίζεται στο παλαιότερο csh και η σύνταξή του είναι παρόμοια με αυτή της γλώσσας C και γι' αυτό το tcsh είναι αρκετά δημοφιλές στους προγραμματιστές της C.
 • Τι είναι τα shellscripts;
  Τα shellscripts είναι προγράμματα σεναρίων γραμμένα χρησιμοποιώντας το shell. Είναι κάτι σαν τα αντίστοιχα αρχεία δέσμης ενεργειών (batchfiles) του DOS, αλλά είναι όμως πολύ πιο ισχυρά. Τα shellscripts μπορούν να ελέγξουν και να αυτοματοποιήσουν τα πάντα, από εργασίες ρουτίνας μέχρι εγκαταστάσεις προγραμμάτων και από το απλό περιοδικό back-up μέχρι την ασφάλεια του συστήματος. Η εκτέλεση ενός shellscript είναι εύκολη, πληκτρολογώντας απλά το όνομα του shell στο οποίο γράφτηκε το script και μετά το όνομα του script. (Για να δείτε σε ποιο shell είναι γραμμένο ένα script αρκεί να δείτε την πρώτη γραμμή του αρχείου η οποία πάντα ξεκινά με τα σύμβολα #!/bin/ και το όνομα του shell. Αν τώρα το script είναι γραμμένο στο shell που χρησιμοποιείτε απλά δώστε μόνο το όνομα του script.)
 • Τι είναι το X-Windows;
  Το X-Windows ή αλλιώς XWindowSystem είναι ένα παραθυρικό περιβάλλον εργασίας που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από μια ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. To Χ Window System είναι σχεδιασμένο ως ένα ανοιχτό και πλήρης παραμετροποιήσιμο σύστημα, βασισμένο στην αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρετητή (client-server).
 • Μπορώ να τρέξω εφαρμογές των MS-Windows σε Linux;
  Εφαρμογές των MS-Windows δεν τρέχουν αυτόματα και άμεσα σε Linux. Δηλαδή, τα Windows και το Linux δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές γιατί δεν είναι σχεδιασμένες με τον ίδιο τρόπο. Εντούτοις, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τρέξουν τα προγράμματα των Microsoft Windows σε Linux χρησιμοποιώντας ειδικούς εξομοιωτές και άλλα μέσα.
 • Μπορώ να έχω Windows και Linux στον υπολογιστή μου;
  Ναι, μπορείτε να εγκαταστήσετε και τα δύο λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή σας. Αυτό είναι γνωστό ως dual-booting. Ωστόσο είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι μόνο ένα λειτουργικό σύστημα φορτώνεται κάθε φορά, όταν εσείς ανοίγετε τον υπολογιστή σας και κάνετε την επιλογή του Linux ή Windows.
 • Πού μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες για το Linux;
  Περισσότερες πληροφορίες για το Linux μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες που ακολουθούν :
  http://www.linux.gr
  http://www.hellug.gr
  http://www.linux.org
  http://www.linux.com
IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης