Web Development
Πως κάνω redesign στο site μου?
Για κάθε site είναι βασικό να μπορεί να πετύχει το στόχο του, είτε αυτός είναι να συγκεντρώνει subscribers, είτε να πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες. Δυστυχώς, πολλά είναι τα sites που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά σε αυτό. Αν και το δικό σας site σας αντιμετωπίζει κάποια αντίστοιχα προβλήματα, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω βήματα για να δείτε πως μπορεί κανείς να ανασχεδιάσει το site του για να καταλήξει σε κάτι όμορφο και λειτουργικό.
Φυσικά τα ακόλουθα βήματα δεν μπορούν να εκτελεστούν αποκλειστικά και μόνο από εσάς. Στο redesign είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτείτε τους κατάλληλους ανθρώπους με την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να αποφύγετε το ρίσκο το νέο σας site να συνεχίσει να παρουσιάζει προβλήματα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαδικασία, για να μπορέσετε να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήματα που θα σας θέσουν οι συνεργάτες σας για την ανακατασκευή, αλλά και για να είστε σε θέση να ελέγξετε ότι το νέο σας site αποδίδει πραγματικά καλύτερα από ότι το προηγούμενο.
Βήμα 1
Τόσο εσείς, όσο και οι συνεργάτες που θα αναλάβουν το έργο της ανασχεδίασης, θα χρειαστεί να προχωρήσετε αρχικά σε μία έρευνα αγοράς για παρόμοια site με το δικό σας. Από τα sites των ανταγωνιστών σας, μπορείτε να πάρετε μια εικόνα του τι περιμένει κανείς να δει όταν επισκέπτεται και το δικό σας website. Θα πρέπει επίσης να κάνετε ένα προφίλ του ιδανικού επισκέπτη / πελάτη. Το προφίλ των χρηστών που θα θέλατε να επισκέπτονται το site σας είναι στην ουσία αυτό που θα καθορίσει το στυλ της εμφάνισής του, αλλά και τη λειτουργικότητά του. Εφόσον συλλέξετε τα δεδομένα που χρειάζεστε, θα χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με τους συνεργάτες σας και να τους πληροφορήσετε σχετικά με τις απαιτήσεις σας αλλά και τα αποτελέσματα που αναμένετε από τη διαδικασία του redesign. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι συνεργάτες σας θα σας προτείνουν ανάλογες λύσεις.
Ένα σημαντικό κομμάτι σε αυτό το στάδιο, είναι να ελέγξετε επίσης ποιες λειτουργίες του site σας παρουσιάζουν προβλήματα και ποιες πιθανόν δεν έχουν πλέον νόημα ύπαρξης. Μπορεί το αισθητικό κομμάτι να είναι αυτό που θα προσελκύσει αρχικά το κοινό στο website σας, αλλά η λειτουργικότητά του είναι που θα τους μετατρέψει σε τακτικούς επισκέπτες, subscribers, ή και πελάτες.
Βήμα 2
Σε αυτό το βήμα θα αναλυθεί η αρχιτεκτονική που ακολουθεί το site σας (wireframe). Θα χρειαστεί να αποφασίσετε για το αν χρειάζονται αλλαγές στην μορφή που εμφανίζεται το site σας, αν θα πρέπει τα παράθυρα των κειμένων σας να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα ή που θα πρέπει να βρίσκονται, τόσο για τη βελτίωση της αισθητικής του, όσο και για την επίτευξη του σκοπού του website σας. Για να το πετύχετε αυτό, καλό είναι να ζητήσετε είτε ένα custom template, είτε ένα template που να μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες του site σας για το site σας.
Βήμα 3
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κάνετε μια πρώτη επισκόπηση και ανάλυση των αλλαγών που θα γίνουν στο website σας. Οι συνεργάτες σας θα πρέπει λογικά να είναι σε θέση να σας παρουσιάσουν μια πρώτη εικόνα του πως θα διαμορφωθεί το site σας μετά τον ανασχεδιασμό του και να προτείνετε τυχόν επιπρόσθετες αλλαγές ή διορθώσεις. Για την αξιολόγηση, θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σκοπός του site σας δεν είναι να εντυπωσιάσει εσάς αλλά τους επισκέπτες σας. Γνώμονας θα πρέπει να είναι πάντα η κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Βήμα 4
Τώρα θα πρέπει να κατασκευαστεί από τους συνεργάτες σας το νέο website. Αυτό το στάδιο δεν απαιτεί τη βοήθειά σας, αλλά θα πρέπει να ενημερώνεστε και εσείς για την εξέλιξή του και να το ελέγχετε όσο πιο τακτικά γίνεται.
Βήμα 5
Πλέον το site σας θα πρέπει να ανέβει και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή. Πριν γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε ένα συνολικό έλεγχο ότι όλα λειτουργούν σωστά. Βεβαιωθείτε ότι το site είναι ακριβώς όπως το έχετε συζητήσει, ότι όλοι οι σύνδεσμοι λειτουργούν κανονικά και οδηγούν στις σωστές σελίδες και ότι υπάρχει backup για να μπορέσει να γίνει επαναφορά, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Εφόσον όλα είναι εντάξει, μπορείτε να ξεκινήσετε την σύγκριση με το παλιό site. Μπορείτε να συνδέσετε το site σας με το Google Analytics μέσα από το οποίο θα βλέπετε τον αριθμό τον επισκεπτών σας, το ποσοστό εγκατάλειψης από τους χρήστες, τον χρόνο παραμονής τους στο νέο σας site και άλλα αντίστοιχα μεγέθη, τα οποία θα σας δώσουν μία καλή εικόνα για την επιλογή που κάνατε.
Πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία του redesign μπορεί να είναι αρκετά χαοτική και είναι πολύ σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στην εταιρεία που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το site σας. Πριν προχωρήσετε σε οτιδήποτε, θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι το redesign είναι μία καλή επιλογή για το site σας και εφόσον κρίνετε ότι είναι απαραίτητο, μην διστάσετε να το κάνετε.