Υποστήριξη
Web Development

Πώς σταματάω το WordPress από το να δημιουργεί διάφορες διαστάσεις της ίδιας εικόνας;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν μεταφορτώνεις μια εικόνα στο WordPress site σου, αυτόματα δημιουργούνται και άλλες διαστάσεις της ίδιας εικόνας;

Σε ειδικές περιπτώσεις (με χρήση συγκεκριμένων θεμάτων ή και plugins), ο αριθμός αυτών των διαστάσεων μπορεί να φτάσει έως και σαράντα οκτώ (!).

Στον παρακάτω οδηγό θα αναλύσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, σε ποιες περιπτώσεις μας εξυπηρετεί και με ποιους τρόπους μπορείς να απενεργοποιήσεις την λειτουργία αυτή.


Γιατί το WordPress φτιάχνει διάφορες διαστάσεις της ίδιας εικόνας;

Μπορεί να σου φαίνεται παράλογη αυτή η λειτουργία και ενδεχομένως ιδιαίτερα απαιτητική σε χώρο και κόστος. Ωστόσο, είναι κατανοητό πως οι διαστάσεις μιας εικόνας που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα Slider, δεν είναι οι ίδιες με αυτές μιας εικόνας που θα λειτουργεί ως Thumbnail ενός άρθρου.

Γι’ αυτό τον λόγο το CMS έχει ενσωματώσει την λειτουργία να δημιουργεί άλλες τρεις εικόνες, σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις, προσπαθώντας να διευκολύνει τον χρήστη από να τις κάνει resize χειροκίνητα.

Τυπικά αυτές οι διαστάσεις είναι (Max Width Size x Max Height Size):
1) Thumbnail Μέγεθος : 150pixels x 150pixels
2) Medium Μέγεθος : 300pixels x 300pixels
3) Large Μέγεθος : 1024pixels x 1024pixels


Πώς απενεργοποιώ αυτή τη λειτουργία χωρίς την χρήση κάποιου plugin;

1ος τρόπος: Μεταφόρτωση μέσω FTP Client

Χρησιμοποιώντας έναν FTP Client (πχ. FileZilla) για την μεταφόρτωση των εικόνων απευθείας στον Server, προσπερνάμε τον πίνακα ελέγχου και το διαχειριστικό περιβάλλον του WordPress, οπότε δεν “πυροδοτείται” η δημιουργία των πολλαπλών διαστάσεων.

Για αναλυτικές οδηγίες ως προς το πώς μπορείς να ανεβάσεις αρχεία στο site σου με FTP, πάτα εδώ: https://www.ip.gr/Hosting/πως-ανεβάζω-τα-αρχεία-του-site-μου-με-ftp-219.html2ος τρόπος: Ρυθμίσεις WordPress και τροποποίηση αρχείου functions.php του θέματος

Αρχικά, αφού συνδεθούμε στο διαχειριστικό περιβάλλον του WordPress, κατευθυνόμαστε από την αριστερή πλευρική στήλη στην ενότητα Settings και έπειτα Media.

Ρυθμίσεις των Media του WordPress

Στην συγκεκριμένη σελίδα, υπάρχουν οι διαστάσεις των τριών διαστάσεων που δημιουργούνται. Θέτουμε σε όλα τα πλαίσια, τον αριθμό μηδέν (0).

Μηδενικές διαστάσεις στα sizes των εικόνων που δημιουργεί το WordPress
Ωστόσο, αυτή η αλλαγή μπορεί να μην αρκεί, σε περίπτωση που το θέμα που χρησιμοποιείται έχει κάποια αντίστοιχη συνάρτηση που κάνει generate αντίγραφα της εικόνας. Γι' αυτόν τον λόγο, κατευθυνόμαστε μέσω του File Manager στο αρχείο functions.php (φάκελος του website > wp_content > themes > ενεργό θέμα > functions.php) και ανατρέχουμε στο σημείο που βρίσκoνται οι συγκεκριμένες συναρτήσεις (εφόσον υπάρχουν):

add_image_size(' ');
set_post_thumbnail_size(' ');

Τις παραπάνω γραμμές κώδικα είτε τις διαγράφουμε εντελώς, είτε τις κάνουμε comment out (συστήνεται), είτε τις περιορίζουμε στις απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του site.

Σημείωση

Λόγω της παραπάνω αλλαγής είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν elements του τρέχοντος θέματος, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον οι πρόσθετες διαστάσεις των εικόνων. Συνεπώς, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί περαιτέρω παραμετροποίηση για να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα.Πώς διαγράφω τις ήδη δημιουργημένες εικόνες;

Όσον αφορά τις εικόνες που έχουν ήδη δημιουργηθεί εξαιτίας του παραπάνω μηχανισμού, μπορούν να διαγραφούν μέσω ενός plugin το οποίο θα κάνει Regenerate τα thumbnails που υπάρχουν.

Ένα από τα αρκετά τέτοια πρόσθετα είναι το Regenerate Thumbnails


IPGLOBAL IKE   |  IP.GR   Web Hosting and Domain Name registration services in Greece
Προτιμήσεις Cookies
 Λειτουργικά  Στατιστικά  Marketing


Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των cookies στη σελίδα: Όροι χρήσης